Asistovaná reprodukce


";

07.09.2015Autor: Peťka

Asistovaná reprodukce

Asistovaná reprodukce (umělé oplodnění) je lékařská pomoc partnerskému páru, který má problémy s otěhotněním. Pod pojmem asistovaná reprodukce se skrývá řada jednoduchých i náročnějších léčebných výkonů.

Každý nový lidský život začíná oplozením, při kterém dochází ke spojení spermie s vajíčkem. Je to takový malý zázrak, na jehož konci přijde na svět ten nejroztomilejší človíček. 

Bohužel stále roste počet žen i mužů,,kteří nemohou z různých příčin počít přirozenou cestou vlastní dítě. 


Samotná diagnostika neplodnosti bývá pro muže i ženu stresující. Řada nepříjemných vyšetření, kdy se intimní záležitosti stávají předmětem medicíny, dostávají se do rukou lékařů a zdravotnického personálu, může být pro některé páry takřka nepřekonatelnou překážkou.


Ze statistiky vyplívá:

  • že každý 6. pár má problémy s otěhotněním
  • že příčina neplodnosti je ve 35% na straně ženy
  • že příčina neplodnosti je ve 25% na straně muže
  • že úspěšnost oplodnění metodou IVF-(odběr vajíček) může být až 35%
  • že 3 % z narozených dětí přicházejí na svět po umělém oplodnění


Na snížení plodnosti se podílejí jak okolní vlivy prostředí, tak i samotný životní styl párů, zejména: (kouření, pití alkoholu, přejídání se, odkládání těhotenství na pozdější dobu)


Neplodností trpí v naší populaci asi 12% párů. 

Za neplodný se považuje pár, který se bezvýsledně snaží o otěhotnění celý rok. Jednou z cest, jak takovým párům pomoci, je umělé oplodnění. 


Příčina neplodnosti muže

  • infekce
  • hormonální porucha
  • úrazu šourku
  • vrozené vady
  • úplný uzávěr semenných cest
  • úraz nebo závažná operace

Vyšetření ženy bývají složitější a fyzicky náročnější. Někdy se neobejdou bez hospitalizace a zákroků v celkové anestezii.

Pokud je prokázáno, že početí dítěte přirozenou cestou je prakticky nemožné, nastává čas pro některou z metod umělého oplodnění. Léčba není snadná, může být dlouhodobá, plná nadějí a očekávání, ale také hořkých zklamání.

Metody umělého oplodnění


Dnes se používají nejčastěji tyto metody umělého oplodnění:

IVF - In vitro fertilizace

ICSI - Intracytoplazmatická injekce spermie

Kryoembryotransfer (KET) - přenos rozmrazených embryí


* In vitro fertilizace (IVF) - Jedná se o oplození, které probíhá mimo tělo ženy. Nejprve jsou jí po předchozí hormonální stimulaci odebrána vajíčka, která se následně spojí se spermiemi muže v živném roztoku. Po úspěšném oplození se embrya vloží do dělohy a v případě, že se alespoň jedno z nich zanoří, může začít těhotenství.



* Intracytoplasmatická injekce spermie (ICSI) jde o injekční dopravení vybrané spermie přímo do cytoplasmy vajíčka. Zvyšuje úspěšnost umělého oplození u párů s problematickými spermiemi, či protilátkami proti spermiím u ženy.



Průlom v léčbě neplodnosti přinesla metoda mimotělního oplodnění (IVF - in vitro fertilizace), která může párům pomoci při neprůchodnosti vejcovodů, nedostatečné produkci vajíček nebo při mužském faktoru neplodnosti. 


Konkrétní postup umělého oplodnění

1. Podpora růstu vajíček

Šance na úspěšné zahnízdění embrya je vyšší, pokud je odebráno více vajíček. Do dělohy se tedy přenáší 1 až 3, nejčastěji 2 embrya. Aby byla zvýšená produkce vajíček, podávají se nejprve tzv. GnRH - analoga. Pomocí nich se zastaví tělu vlastní hormonální produkce a další pochody jsou lépe ovladatelné. Následuje vlastní stimulace vaječníků dávkou hormonů HMG (lidský menopausální gonadotropin) nebo FSH (folikuly stimulující hormon).

2. Vyvolání ovulace

V okamžiku, kdy jsou vhodné podmínky, začne se injekcí hCG (lidský choriový gonadotropin) vyvolávat ovulace. Odběr folikulů se provádí o dva dny později.

3. Odběr vajíček

Punkce se provádí pod ultrazvukovou kontrolou. Přesný počet získaných vajíček se může individuálně lišit.

4. Odběr spermií a oplození

Je podstatné, aby sperma bylo k dispozici ihned po odběru vajíčka. Je následně zpracováno v laboratoři, vyčištěno a shromážděno.

5. Přenos embryí

Embrya jsou poté do dělohy vstříknuta s malým množstvím tekutiny za pomoci katétru. Jedná se o naprosto bezbolestný zákrok.

6. Těhotenství

Asi po dvou týdnech po přenosu následuje hormonální analýza a ultrazvukové vyšetření pro potvrzení těhotenství.

Všem párům přeji, aby se dočkali svého potomka přirozenou cestou. A pokud tomu příroda nebude nakloněna tak ať se léčba podaří.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Křenová omáčkaKřenová omáčka

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.