Nemůžete kojit? Nedělejte si starosti a kupte umělé mléko


11.03.2018Autor: MáMáma.cz

Nemůžete kojit? Nedělejte si starosti a kupte umělé mléko

Mateřské mléko je pro dítě nejpřirozenější a nejlepší formou potravy. Přijímá z něj všechny živiny, které ve svém vývoji potřebuje, i pár kapek má pro miminko obrovský význam. Je ale spousta situací, kdy kojení není možné. A v takovém případě není vůbec nic špatného na tom, když maminka krmí dítě umělým mlékem.

Snad každá žena bere jako přirozenou součást mateřství i kojení dítěte. Najdou se samozřejmě výjimky, které od začátku vědí, že kojit nechtějí. Dělají chybu. Umělé kojenecké mléko není špatné, nicméně mateřskému se určitě nevyrovná. Navíc vám odpadají veškeré starosti s chystáním pokrmu, prostě jen dítě přiložíte k prsu, ono se přisaje a je vystaráno. Jenže ne vždy je to tak jednoduché.

Kojení nejde? Netrapte se a přejděte na umělé mléko

Některé ženy nemají mléko, další ho mají dostatek, ale miminko se nechce přisát a pít. Pokud v porodnici narazíte na hodné sestřičky, pravděpodobně se vám budou snažit pomoci. Jsou ale i případy, kdy raději donesou láhev s umělým mlékem, z té se většinou dítě napije bez problémů.

Pokud ani váš drobeček z nějakého důvodu nemůže pít mateřské mléko, vyberte to správné umělé. Dnes už jsou na trhu takové možnosti, že se budete divit.

Co je vlastně na umělém mléku tak speciálního?

Mateřské mléko maminky obsahuje všechny látky, které dětské tělíčko potřebuje. Je velmi specifické a od mléka jiných savců se v mnohém liší. Obsahuje méně bílkovin a více jiných důležitých látek. Pro kojence není v žádném případě vhodné mléko jiného savce ani sójové „mléko“, ačkoliv jsou základem umělé stravy.

Základ umělých mlék tvoří mléko kravské, někdy kozí, sója. Obsahují dostatek bílkovin, tuků, laktózy, vitaminů a minerálů. Technologie jsou čím dál pokročilejší, a tak jsou mléka obohacována o stále víc různých látek. Nevýhodou tohoto pokroku je, že maminky pak často nevědí, kterou řadu mléka si vlastně vybrat.

Má vaše děťátko speciální potřeby?

Kojenecké mléko je potřeba vybírat prvořadě podle věku. Výrobci většinou rozdělují nabídku na mléka od narození, od ukončeného 6. měsíce, 12. měsíce a 24. měsíce. Liší se v zastoupení minerálů a vitamínů, mají přiměřenou energetickou hodnotu a dodávají malému tělíčku všechno, co aktuálně potřebuje.

Navíc se vyrábí speciální řady přizpůsobené dětem se specifickými potřebami. Třeba Sunar má řadu mlék pro děti, které trpí na ublinkávání, zácpy či břišní koliky. Další řada je určená zase dětem, které mají genetické dispozice k rozvoji alergie.

Dějte ochutnat miminku a uvidíte

U Sunaru je rozlišování mezi jednotlivými typy mlék poměrně jednoduché. Na webu má přehlednou tabulku, která ukazuje, že základní péče obsahuje „pouze“ mléčný tuk, vitamíny a minerální látky. Komplexní péče má navíc probiotickou vlákninu GOS, beta-palmitát pro lepší trávení, kyselinu dokosahexaenovou pro správný vývoj mozku i oční sítnice a mnoho dalšího. Prémiová péče obsahuje extra dávky některých těchto složek. Je tedy jen na vás, co budete chtít svému miminku dopřát.

Sunar je tady pro maminky už přes 80 let a patří k nejoblíbenějším výrobcům kojenecké stravy. Voní, dobře chutná, lehce se rozmíchává, nenadýmá a nevyvolává alergie. Rozhodující by ovšem neměly být zkušenosti dalších maminek, nýbrž preference vašeho dítěte. Skočte do lékárny či drogerie a vyzkoušejte, zda i tomu vašemu bude chutnat Sunar.


Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Česneková pomazánkaČesneková pomazánka

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.