Jak vybrat dětský tábor?


";

03.04.2017Autor: MáMáma.cz

Jak vybrat dětský tábor?

Prázdniny jsou sice až za čtvrt roku, ale už teď je vhodné popřemýšlet nad letním táborem pro děti. Zvlášť pokud jste s partnerem oba v zaměstnání a volno si vyberete na společnou dovolenou, babičky nemáte, nefungují nebo jim nechcete děti hodit na krk na celé prázdniny, je otázka letního tábora namístě. Zjistit který je ten ideální, není v dnešní době nic jednoduchého, protože nabídka je opravdu velmi široká. Čím se tedy při výběru řídit a na co si dát pozor?

Pokud se obáváte, že během dvou týdnů dítě na táboře „zvlčí“, bude chodit stále ve stejném oblečení, bojíte se nedostatečné hygieny, závadné stravy či snad spaní v polorozpadlých chatkách, asi nemáte s tábory právě tu nejlepší zkušenost. I takové tábory existují a není jich zrovna málo. Někteří provozovatelé kladou větší důraz na výdělek, který jim tato činnost přinese než na spokojenost dětí a jejich bezpečí.

Co tábor dětem přinese?

Přitom tábor je ideálním místem pro rozvoj jejich osobnosti, učení samostatnosti, ohleduplnosti i práce ve skupině, čímž se naučí lépe vycházet s ostatními. Děti své vedoucí na táboře považují často za větší autoritu než jsou samotní rodiče, což běžně zabrání v tajném popíjení alkoholu nebo kouření, čehož se rodiče tak často obávají. Příjemným bonusem navíc možná bude také uvědomění si důležitosti rodinného zázemí a lásky, kterou mu dáváte a kterou až doteď považovalo za samozřejmost.

V jakém věku je první tábor ideální?

Tábory jsou většinou určeny pro děti, co už chodí do školy, takže od šesti let. Tyto děti jsou otevřenější a spontánnější, a tak se lépe seznamují s prostředím i ostatními něž starší děti, kterým je třeba devět let a více. Proto by také první zkušenost s táborem měla být právě v tomto věku.

Jaký typ táboru vybrat?

Možná si říkáte, že pošlete dítě na tábor, aby se něčemu přiučilo. To je jistě pěkná myšlenka, ale dejte pozor, abyste svému dítěti spíše neuškodili. Pokud není zvyklé na pohyb, může pro něj být tábor v turistickém oddílu spíše utrpením, stejně jako tábor zaměřený na péči a jízdu na koni, pokud má Vaše dítě z koní fobii. Před výběrem specializovaného tábora si danou aktivitu nejprve vyzkoušejte předem o víkendu s celou rodinou, dítě povzbuzujte, pokud mu to hned nepůjde, a když ani poté nebude o činnost jevit zájem, soustřeďte se na něco jiného. Vyberte užší okruh táborů podobných cenou, místem pobytu a jeho délkou a nechte finální rozhodnutí na dítěti.

Na co dítě připravit před táborem?

Pokud není zvyklé se o sebe postarat, bude na táboře bezradné a středem posměchu ostatních. Naučte ho proto základní věci, které by v jeho věku mělo ovládat. U mladších dětí to znamená samostatné oblékání, zavázání tkaniček, sprchování, ustlání postele, dostatečně častá výměna oblečení a podobně. Připravte je také na dočasné odloučení, na které asi není zvyklé a může se mu stýskat. Pište mu dopis nebo alespoň pohled s pozdravem obden, zázraky mnohdy dokáží i samotní vedoucí, kteří děti zaúkolují nebo pro ně vymyslí zajímavý a pestrý program, který je dostatečně zaměstná a odvrátí pozornost od smutku.

Na co se zaměřit?

Pokud se obáváte šikany nebo dokonce pedofilie, vybírejte si prověřený tábor, kde jsou na webových stránkách uveřejněné recenze rodičů, kteří se rádi podělí o své zkušenosti. To platí i v případě, že jinak je tábor na webových stránkách nebo na letácích vychválen do nebes, ale realita může být někde jinde. Snažte se o daném táboru a jeho provozovateli zjistit co nejvíce informací, poraďte se se známými, kteří na daný tábor již své dítě poslali, popřípadě spoléhejte na již zmíněné recenze. Mnohdy pomůže i osobní rozhovor s provozovatelem nebo hlavním vedoucím, díky kterému si ujasníte Vaše sympatie k nim a danému objektu. Důležité je taky zázemí kuchyně, uskladnění potravin a pestrost jídelníčku, stejně jako vyhovující sociální zařízení. Nestyďte se požádat vedoucího o předložení plánovaného jídelníčku.

Co všechno zahrnuje cena tábora?

Správný tábor by neměl vyžadovat žádné speciální příplatky nebo výdaje navíc. Do ceny je zpravidla započítané ubytování, celodenní stravování a pitný režim nebo například půjčení sportovního vybavení. Ujistěte se, zda na případné vstupy na památky nebo koupaliště bude muset mít dítě určitý obnos s sebou či nikoliv. Zeptejte se také, zda cena tábora zahrnuje pojištění a co všechno je do něj zahrnuto. Ceny táborů jsou různé, záleží na typu ubytování či rozmanitosti programu.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

TortilaTortila

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.