Únor jako období lilku


";

01.02.2017Autor: MáMáma.cz

Únor jako období lilku

Mnoho lidí si myslí, že zahrádkáři v zimním období nemají co dělat, protože je vše pod sněhem anebo zmrzlé. Ovšem i v únoru se najde spousta práce pro ty, co rádi zahrádkáři. Například v únoru začíná výsadba spousta rostlin, jako je kořenová zelenina, salát, květák i lilek.

Jedna velká záhada

Lilek je pro mnohé amatérské zahrádkáře velkou záhadou, protože ať dělají, co dělají, tak mají problém s tím, aby jim lilek plodil. Ti zkušenější vědí, že největší problém je právě výsadba. Čas lilku je v únoru a mnoho zahrádkářů začínají s výsadbou mnohem později a poté není divu, že se lilku nedaří plodit. Je opravdu důležité, aby měl svou dobu, takže byste se sázením měli začít už v půlce února a nejpozději na začátku března. Každopádně čím dříve zasadíte, tím lépe uděláte.

Sadíme semínka

Výsadba lilku není nic složitého, neboť se postupuje jako u většiny zeleniny. Samozřejmě, že nejprve je důležité mít semínka a vzhledem k tomu, že výsadba lilku je v únoru, měli byste semínka pomalu shánět. Poté semínka dáte do hlíny a zalijete. Dobré je, pokud máte doma nějaké maličké květináče, aby byl každý lilek samostatně, ale jestli nic podobného nenajdete, tak nevadí. Poté, co lilek zalijete, tak jej přikryjete nějakou fólií anebo i sáčkem, důležité je, aby přikrývka byla průhledná, protože na ně bude svítit sluníčko. Ideální je dát potom vysazená a zakrytá semínka na teplé a slunné místo, protože lilek je teplomilná rostlina. Dobré je například místo na okenním parapetu, zejména pokud máte pod oknem radiátor.

Lilek vzešel

První oslava přichází po deseti až dvaceti dnech, kdy lilek vzejde. Pravdou je, že venku je ještě zima, takže rostlinka ještě chvíli musí zůstat doma. Bylo by dobré, kdybyste lilek přesadili. Lilek potřebuje nejen novou hlínu plnou živin, ale také prostor sám pro sebe. Teď je právě čas na to, aby se lilek vysadil samostatně a pokud jste tak udělali už na začátku, tak jste udělali dobře, jen teď potřebuje trochu větší květináč.

Jak se o lilek starat?

Lilek se sadí v únoru, ale do zahrádky jde, až když je venku teplo, aby vám nezmrznul. Lilek je teplomilná rostlina, a proto by bylo lepší vysadit ho do skleníku či fóliovníku.  Jestli nemáte skleník na zahrádce, můžete lilek dát i ven, ale je lepší vybrat místo, kde celý den krásně svití sluníčko a je aspoň trochu kryté před větrem. Pak už péče o lilek není ničím náročná. Jen je potřeba jej pravidelně zalévat a také trochu pohnojit, aby vám opravdu krásně rostl. Doporučuje se nechat jen čtyři plody, aby byly větší, takže pokud vám vyraší další květ, je lepší jej utrhnout a nechat růst plody.

Lilek pěstujte

Lilek je u nás poměrně neobvyklou rostlinou, ale přesto je dobré si ho pěstovat na zahrádce, protože je to opravdu velice zdravá zelenina. Údajně pomáhá ke snížení cholesterolu a má spoustu vitamínu B, což je také zdraví prospěšné. Navíc je to zelenina, z které můžete vytvořit spoustu zajímavých jídel.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Zapečená cuketaZapečená cuketa

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.