Pro dobrý sluch


";

06.03.2017Autor: MáMáma.cz

Pro dobrý sluch

Sluch je jedním z nejdůležitějších smyslů. Je třeba o něj a uši nějakým způsobem pečovat? A co když se sluch začíná zhoršovat?

Vadí uším hluk?

Obecně řečeno, citlivost na hluk z okolního prostředí je u každého člověka individuální. Jsou jedinci, kterým ani hlučné pracovní prostředí nevadí a jsou tací, kteří mohou pociťovat nepříjemné potíže typu nesoustředěnosti, rozmrzelosti, poruch spánku a podobně.

I přes tuto značnou individuální citlivost mají lékaři zkušenost, že trvalá a dlouhodobá hluková zátěž (například v hlučných provozech) vede k postupnému zhoršování sluchu.

Problémy mohou nastat i při dlouhodobém poslechu hudby z osobních přehrávačů – dlouhodobým hlasitým poslechem ze sluchátek.

Sluch ve vyšším věku

Zhoršování sluchu ve stáří je prakticky fyziologický jev. K jeho postupnému zhoršování dochází asi od 50. roku a výše, častěji potom u mužů. Toto tempo je ale opět značně individuální a závisí na několika faktorech – genetice, hlukové zátěži jak v osobním tak profesním životě.

Jakmile se objeví komunikační obtíže, kdy člověk nerozumí, musí se opakovaně ptát, zesiluje televizi výrazným způsobem – je na místě návštěva lékaře ORL. Ten naměří sluchovou ztrátu a navrhne vhodné řešení. Často je řešením problému použití sluchadla.

Sluchadla

O používání sluchadel panuje celá řada mýtů, a proto se jim řada pacientů brání. Jsou ale sami proti sobě, neboť moderní sluchadla dokážou velice účinně kompenzovat sluchové vady a celkově tak zlepšit kvalitu života pacientů. Pacienti odmítají sluchadla z důvodu, že jsou moc velká a viditelná, často „pískají“, vyžadují složité ovládání a údržbu, avšak nic z těchto domněnek není pravda!

V dnešní době existuje celá řada typů sluchadel, z nichž ty nejmenší mají velikost obdobnou kávovému zrnku. Závěsná sluchadla jsou umístěna za ušním boltcem, ale jiné typy sluchadel lze umístit i do zvukovodu. Většina sluchadel funguje automaticky a jejich použití je pro uživatele velice jednoduché. Navíc je lze programovat pro specifické potřeby jedince, například pro poslech na veřejných místech, která jsou pro nedoslýchavé pacienty sluchově obtížná. A údržba samotného sluchadla je při použití čistících nástrojů, které jsou dodávány spolu se sluchadlem, taktéž nenáročná.

Čištění uší

Čištění uší představuje kapitolu samu pro sebe. Zejména pak použití vatových tyčinek při odstraňování ušního mazu ze zvukovodu. ORL lékaři totiž jejich použití nevidí příliš rádi. Nešetrným pohybem s vatovými tyčinkami ve zvukovodu totiž může dojít k jeho poranění, někdy dokonce i k poranění bubínku. Pokud chtějí lidé tyčinky na čištění uší používat, neměli by je zavádět hlouběji do zvukovou, spíše pouze setřít ušní maz ze samého okraje zvukovodu, případně na ušním boltci.

Ušní maz

Samotný ušní maz má ochrannou funkci proti zevním vlivům a je tedy naprosto přirozenou a žádoucí součástí ucha. Neměl by se proto nijak razantně odstraňovat. Sám se totiž posouvá ze zvukovodu směrem z ucha ven, takže jeho samotné odstraňování ze zvukovodu není nijak nezbytné.

Ba co víc, na našem trhu je k prodeji celá řada roztoků na čištění uší, ušní spreje nebo dokonce ušní svíčky. Nic z toho není dle lékařů nutné používat. V podstatě jde o roztoky s mořskou vodou a peroxidem vodíku, které částečně dokážou ušní maz rozpustit a snadněji potom odstranit. U ušních svíček navíc hrozí i rizika popálení z nešetrné manipulace, bolesti ucha a podobně.

Mazová zátka

Z ušního mazu se může vytvořit i mazová zátka. Jde o nahromadění mazu ve zvukovodu, čímž se zvukovod může až uzavřít. Všemu napomáhá i koupání nebo sprchování, kdy se do uší dostává voda, ušní maz bobtná a postupně vzniká zátka. U toho důvodu je dobré uši – tedy boltec a vchod do zvukovodu- po každé koupeli osušit ručníkem.

Mazová zátka může být nepříjemnou záležitostí- dojde ke zhoršení sluchu a nepříjemnému tlaku v uchu. Proto je třeba ji odstranit – žádné domácí experimentování, ale návštěva lékaře je na místě. Ten provede zcela jednoduše výplach ucha a mazovou zátku odstraní.

Pro dobrý sluch



Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Domácí houstičkyDomácí houstičky

Domácí houstičky stačí pomazat máslem a hned máte lahodnou svačinu.

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.