Jarní dekorace aneb Zdobíme kraslice!


";

28.03.2017Autor: MáMáma.cz

Jarní dekorace aneb Zdobíme kraslice!

Velikonoce jsou za dveřmi, už máte vymyšlené, jak letos ozdobíte vajíčka pro koledníky? V dřívějších dobách se hospodyňky předháněly, která z nich bude mít krásnější vajíčka. Dnes už vařená vajíčka nejsou tolik v módě, ale pokud vyzkoušíte některý z následujících tipů na zdobení, určitě Vás překvapí, že si koledníci budou raději vybírat Vaše vařená vajíčka než ta čokoládová. Obchody nabízí barvy jak s klasickými efekty. Tak i s těmi nevídanými. Natrefit můžete například na mramorový nebo třpytivý efekt, buď ve stříbrně nebo zlaté barvě, záleží na Vašem vkusu. Někdo zdobí vajíčka jen klasickými obtisky nebo smršťovacími obrázkovými košilkami, zkuste však letos něco nového a netradičního.

Pusťte jaro domů!

Jaro je v plném proudu, pokud jste tak ještě neučinily, přivítejte ho doma s otevřenou náručí. Nemáme na mysli kýčovité dekorace, ale milou připomínku toho, že Velikonoce jsou tady a příroda se probudila ze zimního spánku. Natrhejte větvičky kočiček, pověste na ně umělohmotná nebo vyfouknutá nazdobená vajíčka (nabízí například Tchibo nebo fler.cz), na stůl dejte sváteční květinový ubrus a do vázy natrhejte narcisy nebo tulipány. Pokud jarní květiny nebo zlatý déšť či zmíněné kočičky nemáte možnost sehnat, zavítejte do některého z obchodů s bytovými doplňky, kde nabízí široký výběr zboží s jarními a velikonočními motivy. Květiny vypadají jako živé a pořídíte je od 89,-Kč. Zkuste navštívit například obchod Nanu-Nana nebo Butlers.

Zdobíme ubrouskovou technikou

Decoupage (dekupáž) neboli ubrousková technika se dá používat nejen na zdobení dřeva nebo květináčů, spolehlivě s ní ozdobíte i vajíčka.  Z ubrousků vystříhejte nejlépe menší motivy a lepidlem (například Herkulesem) je nalepte na bílá nebo barevná vajíčka.

Barvíme přírodními materiály

Někdo má rád přírodu a vše, co nabízí, hodlá zužitkovat. To je možné i při barevní vajíček pro koledníky. Při použití pokrájené červené řepy budou vajíčka lehce růžová, díky slupkám z cibule budou mít oranžovou až hnědou barvu, kari nebo kurkuma jim zase dodá zářivě žlutou barvu a se špenátem nebo kopřivami budou lehce béžová. Vždy platí, že dvě hrsti zelí, slupek nebo bylinek či tři lžíce koření svařte v litru vody, přidejte lžíci octa a lžičku soli. Vejce vložte do vroucí vody, povařte osm minut a nechte v obarveném roztoku. Podle intenzity barvy, které chcete dosáhnout, nechce vejce v lázni od půl hodiny až po několik hodin nebo dokonce přes noc.

S lepidlem si poradíme

Lepidlem se dá na vajíčka přilepit ledacos. Může jít o krajku, kterou nalepíte okolo vajíčka, flitry nebo třeba semínka nebo luštěniny. Skvěle se vyjímají například ovesné vločky, mák, sezam, hrách nebo červená čočka. Jednoduché avšak atraktivní je nalepení křepelčích peříček na vajíčko. Jsou krásně strakatá a jemňoučká. Někdo může na bílá vajíčka nalepit barevná kolečka vytvořená děrovačkou nebo naopak na barevná vajíčka nalepit kolečka bílá. Skvělý nápad je vytvořený ornamentů pomocí třpytivých barevných lepidel v tubičce. Velmi nápadité je i zdobení pomocí korálků, kdy celé vajíčko nebo jen jeho část potřeme lepidlem a obalíme v korálkách nebo cukrovém zdobení.

Vosk, kam se podíváš

Zdobení voskem patří mezi nejstarší zdobící techniky, stejně jako vyškrabování nebo zdobení slámou. To je však trochu náročnější a vyžaduje určitou zručnost a trpělivost. Barevné svíčky nebo voskovky roztavte a rozpuštěným voskem zdobte vajíčka v tradičních i moderních motivech. Pokud je to na Vás příliš složité a nechcete doma dělat nepořádek s voskem, postačí i permanentní fixa s tenkým hrotem, kterým nakreslíte i ty nejsložitější ornamenty.

Ombré efekt

Pro různobarevné kraslice v různých stupních sytosti barvy vejce namočte ve sklenici s barvou a postupně přilévejte vodu, čímž se roztok naředí a bude méně intenzivní. Konečný výsledek může mít až pět různých odstínů!

Lak nejen na nehty

Pro opravdu originální mramorový efekt vezměte lavor s vodou, postupně do něj nalijte několik odstínů laku na nehty a špejlí lehce promíchejte. Do připravené lázně vkládejte vejce, která se obalí lakem, a vznikne úžasné mramorování. Jednoduché, ale efektní!

Klasické barvy nejsou nudné

Při barvení obyčejnými barvami můžeme vajíčka vylepšit tím, že před barvením na ně nalepíme určitý ornament (například srdíčko nebo puntík), který po obarvení sundáme.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Vepřový gulášVepřový guláš

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.