Spojte výlet do Prahy s návštěvou Obecního domu. Spatříte v něm Svatováclavskou korunu


20.09.2018Autor: MáMáma.cz

Spojte výlet do Prahy s návštěvou Obecního domu. Spatříte v něm Svatováclavskou korunu

Přemýšlíte o tom, že se s rodinou vydáte na výlet do Prahy a navštívíte známá místa a památky? Pak pro vás mám tip v podobě návštěvy Obecního domu, kde sídlí Pražská mincovna. Je v něm totiž vystavena Svatováclavská koruna, jeden z nejvýznamnějších českých klenotů.

Bez front a vstupného

Svatováclavská koruna bývá vystavována jen při významných svátcích a dalších příležitostech. Obvykle se na ni stojí velmi dlouhé fronty, čekáte klidně i několik hodin. To je nepříjemné zvláště ve chvíli, kdy jste třeba s dětmi, které jednoduše nevydrží stát v klidu po delší dobu. Právě proto Pražská mincovna do prostor svého sídla umístila dokonale věrnou repliku Svatováclavské koruny, již máte možnost vidět vždy v otevírací době od pondělí do soboty. Velkou výhodou je, že za vstup nemusíte platit, prohlídka je totiž zcela zdarma.

Korunu prostě stojí za to vidět!

Přestože se jedná o repliku originálu, máte možnost si udělat perfektní představu o tom, proč je koruna tak vzácným a obletovaným českým symbolem státnosti. Bohatě osázená koruna vzbuzuje doslova údiv. Najdete na ní kameny z rubínů, safíru, drahokamů a dalších drahých kovů.

Originální Svatováclavská koruna toho pamatuje už opravdu hodně. Vždyť se její vznik datuje už do roku 1347, kdy ji nechal vyrobit sám Karel IV. před svojí korunovací na českého krále. Náš nejvýznamnější panovník nijak nešetřil a vznikl tak skutečný klenot, který se rázem stal symbolem českých panovníků a celého národa. Dnes je šetrně opatrovaný a lidem k nahlédnutí jen v mimořádných chvílích. Díky Pražské mincovně však Svatováclavskou korunu máte možnost vidět takřka kdykoliv.

Koruna je i symbolem českého mincovnictví, právě proto je vystavena v Obecním domě, sídle Pražské mincovny. Ta kromě výstavy nabízí ražbu a prodej mincí, kupříkladu má ve svém portfoliu žádané mince ČNB.

Výlet spojený s výstavou Svatováclavské koruny vás a vaši rodinu zcela jistě kulturně obohatí. A nemusíte přitom počítat s žádnými dlouhými frontami.


Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Míša řezyMíša řezy

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.