Očkovat či neočkovat


";

10.03.2015Autor: Tereza Zuzana

Očkovat či neočkovat

Čím dál tím častěji se ozývají názory, že očkování dětí není nezbytné, naopak že může dítěti uškodit. Možná i vy přemýšlíte nad tím, že byste sví miminko nenechala naočkovat. Co mu hrozí v případě, že vakcínu nedostane? A co mu hrozí v případě, že vakcínu dostane? Zkusme se na problematiku očkování či neočkování podívat zblízka.

V ČR se vakcinace dělí na povinnou a nepovinnou. Povinná jsou:

  • očkování proti tuberkulóze,
  • hexavakcína proti záškrtu, tetanu, černému kašli, dětské obrně, žloutence typu B a onemocnění vyvolaná Haemophilus influenzae typu B
  • očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím
  • přeočkování

Nepovinná očkování jsou:

  • očkování proti rotavirovým nákazám
  • očkování proti pneumokokovým onemocněním
  • očkování proti planým neštovicím
  • pro dívky očkování proti onemocnění lidským papilomavirem (rakovina děložního čípku)
  • další očkování (proti klíšťatové encefalitidě, žloutenka,…)

Jak vyplývá z dělení, povinná očkování jsou povinná a nelze je odmítnout. Fakticky lze, ale například letos v zimě se rozhodl Nejvyšší správní soud nepostavit za rodiče, kteří odmítli očkování hexavakcínou a udělil jim pokutu.

Jaká jsou tedy rizika očkování? Některé výzkumy poukazují na vyšší pravděpodobnost onemocnění některou chorobou u dětí, které byly očkovány, než u dětí, které očkovány nebyly. Konkrétně udávají až dvakrát větší tendenci k neurodermatitidám (kožní onemocnění), dvaapůlkrát vyšší tendenci k vyvinutí migrény, až osmkrát větší náchylnost k dýchacím obtížím, 3x vyšší pravděpodobnost výskytu hyperaktivity, 4x vyšší pravděpodobnost náchylnosti k senné rýmě a dokonce 17x větší pravděpodobnost výskytu onemocnění štítné žlázy. Nebyla však prokázána přímá souvislost s očkováním, výsledky výzkumů rozdílů mezi očkovanými a neočkovanými dětmi mohou být vodítkem při vašem rozhodování. Faktem je, že při očkování, jako při jakýchkoli jiných lékařských zákrocích, může dojít k nežádoucím jevům. Ale nemusí.

Jaká jsou rizika neočkování? Zvolnění postojů k pravidelnému očkování v některých zemích vedly k znovunárůstu již vymýcených nemocí (například černý kašel) a úmrtím na ně. Většina lékařů se shodne, že benefity, které očkováním získáme, výrazně převyšují rizika s ním spojená. Dalším nemedicínským důsledkem odmítnutí povinné vakcinace je fakt, že budete mít s největší pravděpodobností problémy s přijetím do mateřské školy, s přítomností vašeho dítěte na škole v přírodě, táborech a podobně.

Neexistuje žádná správná odpověď na vaši otázku, zda dítě očkovat či ne. Rozhodnutí je pouze na vás, rodičích. Pokud však váháte o správnosti povinného očkovacího kalendáře, doporučuji si téma očkování pořádně nastudovat. Nejlépe pohledem z obou táborů – zastánců i odpůrců očkování.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Bublanina s třešněmiBublanina s třešněmi

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.