Výbavička pro těhotné a maminky | Picaso.cz


27.09.2016Autor: MáMáma.cz

Výbavička pro těhotné a maminky | Picaso.cz

Jak by měla vypadat výbavička pro nastávající maminku?

Pro většinu žen je těhotenství bezesporu  jedno z nejkrásnějších období v životě.  Přímo pod srdcem nosíte své dítě a není divu, že chcete být na jeho příchod perfektně připraveny a vybaveny.  Ale pozor, milé maminky!  Vaše pohodlí je stejně důležité, jako pohodlí vašeho dítěte.

Následující seznam berte, jako inspiraci! Každé těhotenství je jiné a potřeby jednotlivých žen se mohou lišit.

Výbava pro maminky v průběhu těhotenství

V prvních týdnech těhotenství obvykle nepotřebujete doplnit výbavu o nic nového. Některé nastávající maminky v jejich průběhu řeší spíše nepříjemné "ranní" nevolnosti než nějakou výbavu. V tomto případě je potřeba zvýšit hladinu cukru v krvi a proto doporučujeme mít vždy po ruce sladkou tyčinku, ať už jste kdekoliv. A nezapomeňte na tekutiny! Těch byste měla přijímat více než doposud a 0,5 l láhev vody v kabelce přijde často vhod.

Pořízení těhotenského oblečení zmiňovat ani nemusíme. Nákupy nového oblečení jsou cela individuální záležitostí. Někdo potřebuje nové kalhoty s těhotenským pásem již v prvních týdnech, někdo to vydrží ve svých klasických jeansech klidně do 5. měsíce. Je jen na vás, v čem se cítíte pohodlně. Doporučujeme ale nekupovat hned vše na začátku těhotenství – bříško postupně roste, rozšiřuje se pánev a do kalhot nošených v 6. měsíci se v tom 9. nemusíte dostat.   

Zamyslete se také nad kvalitou vašeho spánku! Každá těhotná žena by měla spát pravidelně, minimálně 8 hodin denně, v dobře vyvětrané místnosti, na pohodlné matraci a s příjemným ložním textilem. Pro "těhulky" je velmi důležitý i výběr polštáře! V těhotenství se doporučuje spát v poloze na boku a zpříjemnit si spánek můžete podložením jednoho polštáře pod koleno a druhého polštáře pod bříško. Nepotřebujete ani utrácet za speciální kojící polštáře, vystačíte si s tím pod hlavou a užitečný bude určitě i potom, co miminko odroste. Nezapomínejte, že budete pravděpodobně trávit mnoho času v posteli i spolu s miminkem, například při nočním kojení, proto by mělo být příjemně vám i vašemu dítku.

Další vychytávky, které vám usnadní průběh těhotenství jsou například :

  • podpůrný pás na těhotenské bříško - dokáže částečně ulevit vašim zádům a zajistí prostor a teplo pro vaše bříško, můžete jej koupit samostatně anebo jako součást zvýšených kalhotek či kalhot
  • těhotenská kosmetika - existuje řada přípravků, která vám pomůže zmírnit "nepěknosti" jako jsou strie nebo křečové žíly
  • volná noční košile - pohodlné noční prádlo je pro váš kvalitní spánek také důležité
  • dlouhá lžíce na obuv - je sympatickým pomocníkem, který vám pomůže mnohdy s nadlidským úkolem, s obutím.

Výbava pro maminky do porodnice

Tašku s výbavičkou pro miminko do porodnice mají maminky většinou vzorně nachystány, ale nezapomínejte i na důležitost výbavy do porodnice pro vás samotnou.

Každá porodnice může mít odlišné požadavky a možnosti. Je užitečné si zjistit, jaké podmínky  vás čekají v porodnici, pro kterou jste se rozhodla.  

Doporučujeme maminkám rozhodně nezapomenout:

  • potřebné doklady  - občanský průkaz, těhotenský průkaz, kartičku zdravotní pojišťovny, vyplněný dotazník pro porodnici, doklady pro matriku a tak dále
  • vhodné přezůvky - nejlépe z materiálu, který je vhodný i do vody, kvůli sprchování
  • pohodlnou noční košili a župan
  • spodní prádlo - poporodní jednorázové kalhotky, podprsenku na kojení a vložky do podprsenky
  • toaletní a hygienické potřeby - toaletní papír, papírové kapesníčky, menstruační poporodní vložky , zubní kartáček a pastu, ručníky
  • nafukovací kruh - doporučujeme pro pohodlnější sezení, pokud jste po nástřihu
  • gumičky do vlasů - užitečná drobnost, na kterou se často zapomíná
  • léky -  pokud nějaké užíváte

Snažte se pobyt v porodnici co nejvíce zpříjemnit. Požádejte například otce miminka,  aby vám přivezl z domova váš oblíbený polštář a přikrývku, pokud to daná porodnice umožňuje. Bude se vám ležet , kojit i spát pohodlněji.    

Přejeme vám krásné a šťastné chvíle v těhotenství!

Výbavička pro těhotné a maminky | Picaso.czVýbavička pro těhotné a maminky | Picaso.cz

Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Knedlíčková polévkaKnedlíčková polévka

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.