Jste jako rodiče mnohdy zoufalí? Nejste sami, věřte


";

03.10.2014Autor: MáMáma.cz

Jste jako rodiče mnohdy zoufalí? Nejste sami, věřte

Pamatujete si, jaké to bylo připravovat se na narození vašeho prvního dítěte? Jak jste připravovali pokojíček, chystali výbavičku, představovali si, jak budete chodit na hřiště, jak si budete společně hrát a povídat? Rodičovství ale málokdy připomíná život z reklamy a přiznat si, že realita je někdy jiná než naše představy, neškodí.

Totální změna v životě rodičů

Samozřejmě zejména rodiče jsou narozením dítěte zasaženi nejvíce, z obou partnerů je to většinou matka, která zůstává s dítětem doma a k péči o dítě si přibírá starost o domácnost a o jídlo. Mít dítě a moci s ním trávit každý den je krásné a řada rodičů by tuto možnost neměnila za nic na světě, přesto se však mohou dostavovat pocity frustrace, marnosti a někdy i zoufalství. Mít dítě totiž neznamená jen vidět ho ráno probouzet se s úsměvem, ale také probdít s plačícím miminkem celé noci, rodičovství není jen hraní her, ale zezačátku převážně nekonečná tvrdá práce v celodenní směně, den co den. Z ženy, která chodila vždy upravená a s úsměvem na tváři, se může stát někdo, kdo ji vzhledově jen vzdáleně připomíná – nedostatek času na sebe není přitom jediným zdrojem frustrace.

Mediální obraz rodičovství se nám snaží vnutit představu, že rodič musí být vždy šťastný a že rodičovství je jednoznačně pozitivní. Samozřejmě drtivá většina rodičů by své děti za nic na světě nevyměnila, ale na druhé straně mohou mít jejich všední dny k idylce daleko. Ve kterém jiném období života zažijete tolik frustrací, budete muset snášet tolik stresu, řešit tolik věcí najednou, a to většinou bez nároku na odpočinek?

Péče o dítě se totiž liší od náročného zaměstnání, ze zaměstnání můžete odejít, z rodičovské role nikoli. Vaše dítě vás bude potřebovat do své dospělosti a pomyslnou pupeční šňůru přestřihne až váš odchod z tohoto světa.

Jak se jako rodič nezbláznit

Malé děti jsou sladké a roztomilé, ale někdy také zlobivé, protivné, neposlušné, vzdorovité, upatlané, svéhlavé a kdo ví co ještě. Čím ideálnější představu rodičovství budeme před narozením dítěte mít, tím déle budeme padat z obláčku na zem.

Není pravda, že všichni rodiče jsou bezezbytku šťastní. Jsou i tací rodiče, kteří se těší do práce, nebo tací, kteří si vyhradili několik hodin v týdnu jen sami pro sebe, aby své rodičovství vůbec přežili. Být v rodičovské roli zoufalý není špatné ani řídké, jak by se mohlo zdát. Pravda, v naší společnosti se nenosí přiznat si, že jsem z vlastních dětí na prášky, ale většina rodičů to tak má. Mít děti a vychovávat je je netvrdší práce na světě a každý, kdo tvrdě pracuje, zaslouží odpočinek a prostor pro sebe – to je jediný způsob, jak rodičovskou roli zvládnout dobře a bez úhony. Se šťastným rodičem pak budou šťastné i děti.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Domácí lučinaDomácí lučina

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.