Rodit spontánně nebo císařským řezem?


";

17.02.2015Autor: Pavlína

Rodit spontánně nebo císařským řezem?

Tuto otázku si nejspíš položí většina nastávajících maminek. Mně bylo dopřáno obojí a tak můžu porovnat a podělit se s vámi o vlastní zkušenosti. Hned na začátek musím říct, že oba porody pro mě byly nejintenzivnějším a nejkrásnějším životním zážitkem, i když ani jeden vlastně neproběhl úplně podle mých představ....

Ale vraťme se na začátek.

V prvním těhotenství jsem s parterem navštěvovala předporodní kurz, který vedla vynikající porodní asistentka a na porod jsem se velmi těšila, samozřejmě na porod přirozený. O císaři “na přání”, který se stává jakýmsi novodobým hitem, jsem ani neuvažovala. Jenomže osud tomu chtěl jinak a ještě na kontrole v 39tt byla dcerka otočená stále koncem pánevním a odhadovaná porodní hmotnost byla okolo 4000g.

Verdikt byl nekompromisní, jako prvorodičce mi přirozený porod nedoporučili a byl mi naplánovaný termín pro ukončení těhotenství císařským řezem. Mé dojmy se mísily- prvotní obrovské zklamání a jakýsi pocit selhání nakonec vystřídal pocit smíření, že je to pro miminko i pro mě nejbezpečnější způsob porodu. Přála jsem si jediné, rodit pouze s epidurální analgezií, abych narození dcerky prožila při vědomí, což se mi naštěstí nakonec splnilo. I když původně to tak vůbec nevypadalo, kvůli špatným krevním výsledkům mi lékaři “vyhrožovali” celkovou anestezií. Sekce byla nakonec kvůli umístění placenty na přední stěně břicha poměrně komplikovaná a bolestivá, ale zážitek to byl nezapomenutelný a nádherný. Narodila se mi krásná zdravá dcera s váhou 4010g. Bohužel mi nebyl umožněn bonding a jsem přesvědčená o tom, že právě to bylo příčinou toho, že prvorozená dcerka byla v prvních měsících po narození velmi uplakané miminko, jakoby si s sebou nesla nějaké trauma, se kterým se dlouho neuměla vypořádat. Alespoň kojení jsme zvládly na jedničku, byla plně kojená 6 měsíců a dále kojená do ukončeného 16. měsíce. Odstavila se ze dne na den sama, to už jsem byla v 5. měsíci těhotenství.

Společně jsme se všichni těšili na druhé miminko. A já si samozřejmě opět přála rodit přirozeně. Měla jsem trochu obavy, jestli nebudou mít lékaři námitky kvůli předchozímu císaři a brzkému druhému těhotenství, ale poté co se druhá dcera ukázkově otočila ve 30tt hlavičkou dolů jsem začala doufat, že tentokrát to vyjde. Přála jsem si, aby se porod rozběhl sám, přirozeně, bez medikace. Měla jsem obavy z vyvolání, aby jizva na děloze ten nápor kontrakcí vydržela. Začala jsem chodit na předporodní kurz pro druhorodičky (určený maminkám, které první dítě porodili císařem nebo kterým se jejich první porod prostě nějakým způsobem “nepovedl” a druhý chtěly prožít lépe), který vedla již mě dobře známá úžasná porodní asistentka a já jsem se tu opět dostala do pozitivního naladění a těšení se na porod. Jenomže opět to nedopadlo podle mých představ a přání. Závěr těhotenství se mi kvůli preeklampsii zkomplikoval a ve 38tt jsem musela nastoupit do porodnice k mnou obávané indukci (vyvolání) porodu. Bohužel mé porodní cesty vůbec na porod nachystané nebyly (při nástupu do porodnice jsem měla CS 2) a lékaři mi dávali šanci, že porodím přirozeně, jen 50 na 50. Večer mi zavedli do děložního hrdla tyčinky Dilapan, poté ráno vaginální tabletu s prostaglandiny.

Porod se rozběhl. Většinu první doby porodní jsem strávila pohybem, na balónu nebo ve sprše. Následovalo prasnutí plodové vody a infuze oxytocinu.To už jsem měla pocit, že porod je jen jedna dlouhá kontrakce a říkala jsem si, kde jsou doprčic ty pauzy, kdy se mám prodýchnout a poslat miminku nějaký kyslík!? A nebo si dokonce odpočinout a nabrat sílu na další kontrakci!? Ufff...po 7 hodinách se dcerka narodila. Zážitek to byl úžasný, tentokrát jsem zažila plný bonding – miminko mi položili na břicho, nechali dotepat pupečník, lékař malou prohlédl u mě na těle, maličká se přisála a usnula. Takto jsme setrvali necelé 2 hodiny, teprve potom si dcerku odnesli sestřičky k měření a vážení. Těžko říct, jestli toto bylo příčinou, ale narozdíl od prvorozené dcerky byla ta druhorozená naprosto pohodové miminko. Moje rekonvalescence a zotavení po druhém porodu bylo mnohem rychlejší než po císaři, ale to je asi pochopitelné.

Dnes mají moje milované holčičky 3 a půl a necelé 2 roky, ta mladší je stále kojená. Na oba porody vzpomínám s láskou a dojetím. Bolest (a užila jsem si ji v obou případech docela dost) byla brzo zapomenuta.

Co dodat závěrem? Na základě mých zkušeností s oběma porody mohu říct, že mně osobně se potvrdilo to, co se říká, že přirozený porod je pro maminku i miminko to nejlepší. Na druhou stranu je ale třeba říct, že císařský řez je prostě v mnoha případech indikován ze zdravotních důvodů, kdy by přirozený porod s sebou nesl příliš velké riziko, nebo by zkrátka nebyl možný. Vím, že moje první dcerka se prostě přirozeně narodit nemohla a jsem vděčná lékařům, že to předem správně odhadli, a že ji, resp. nás obě, nevystavili zbytečnému riziku.

Tak nebo tak, narození miminka je prostě zázrak. A měl by to být zážitek, na který maminka vzpomíná jako na to nejkrásnější, co ji v životě potkalo.

A to přeji vám všem.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Zapečená brokolice se sýrem a jogurtemZapečená brokolice se sýrem a jogurtem

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.