Kdy s dítětem poprvé k zubaři


";

20.03.2015Autor: MáMáma.cz

Kdy s dítětem poprvé k zubaři

Pamatujete si, jak probíhala vaše první návštěva zubaře? Nebo jste v dětství k zubaři vůbec nechodili, dokud jste nezačali chodit do školy? V současné době je téměř nepředstavitelné nejít s dítětem k zubaři poprvé v útlém dětství, vysvětlíme vám, proč.

První rok – poprvé na zubařském křesle

Lékaři doporučují s dítětem začít chodit pravidelně k zubaři hned poté, co mu vyroste první zub. U některých dětí to může být v půl roce, jiné mají do roka jen pár zubů celkem.

Optimální doba na návštěvu zubaře je okolo prvního roku. Prohlídka samozřejmě nebude probíhat jako u dospělého člověka, lékař se pouze podívá do pusinky dítěte a je po všem, ale smysl tato návštěva má. Už proto, že si dítě zvyká na prostředí lékařské ordinace a na jiného lékaře, než je jeho pediatr.

Jak na první návštěvu

Ideální je, a to nejen v případě první návštěvy, spojovat prohlídku dítěte s rodičem. Vhodné je, pokud se nechá prohlédnout nejprve rodič, a dítě mu může sedět na klíně a pozorovat, co se kolem děje.

Řada zubařských čekáren je vybavena dětským koutkem s hračkami, které jim celý pobyt zpříjemňují. Pokud chodíte k zubaři pravidelně, víte, že v ordinaci jste každý půlrok – pro vaše dítě se pak stane návštěva dentisty poměrně běžnou záležitostí, a nebude se bát.

Prevence je základ

Přijít k zubaři až poté, co zuby začnou bolet nebo co se objeví první kaz, je pozdě. Nejdůležitější v péči o zuby je prevence, tedy správná technika čištění a pravidelné návštěvy lékaře.

Čistit zoubky byste měli od té doby, co se vyklubou – zezačátku tedy čistíte jen jeden zub, i když se to zdá být zvláštní. Pro děti existují speciální pasty, v žádném případě nepoužívejte pasty vhodné pro dospělé, protože malé děti pastu polykají – a zuby si čistí zejména kvůli pastě.

Nejdůležitější je však správná technika čištění, tedy krouživé pohyby pod úhlem 45 °, a kvalitní kartáček, který většinou v běžné síti drogerií neseženete. Kartáček musí být měkký a musí mít husté štětiny, pro děti jsou nejvhodnější kartáčky k dostání ve speciálních obchodech s potřebami pro zubní hygienu.

Pokud budete o zuby vašeho dítěte dobře pečovat, dáváte mu skvělý předpoklad do života, že i ono samo se naučí, jak si správně zuby čistit, a nebude mít důvod se zubaře bát.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Zapečené kedlubnyZapečené kedlubny

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.