Kdy zajít k logopedovi?


";

04.05.2015Autor: Peťka

Kdy zajít k logopedovi?

Každé dítě je výjimečné, a proto i osvojování si správné výslovnosti probíhá individuálně. Některé děti se správnou výslovnost naučí poměrně brzy a rychle, a to i hlásky, které v českém jazyce považujeme za nejtěžší (r,ř), jiné se s jejich výslovností perou i ve školním věku. Když srovnáme vrstevníky, existují velké rozdíly mezi jednotlivými dětmi, které však ještě nemusejí znamenat poruchu řeči.

Možná jste si již všimli, že holčičky začínají mluvit obvykle rychleji, jsou šikovnější a pohotovější v komunikaci než chlapci. Jestliže je dítě celkově ve vývoji opožděno, můžeme očekávat větší či menší opoždění i v řeči. Mnozí rodiče si bohužel myslí, že jejich dítě z řečových vad prostě vyroste. Nebo se pokoušejí naučit ho správnému mluvení sami.

Dobré je neodkládat návštěvu odborníka až na školní věk. Už v předškolním věku je dítě schopno se samostatně učit. V předškolním věku se artikulace upraví poměrně rychle a snadno.Nejčastějším problémem je porucha výslovnosti zvaná patlavost neboli dyslálie. To znamená, že dítě špatně vyslovuje nějakou hlásku. V češtině to jsou nejčastěji sykavky, jako c,s,z, č,š,ž a pak takzvané kmitné hlásky, jako jsou l, r a ř.Druhým nejčastějším problémem je opožděný vývoj řeči. I v tomto případě se rodiče mnohdy spoléhají na fakt, že se porucha časem odstraní sama.

Maminky mnohdy bývají nervózní, pokud jejich děti používají kolem dvou let jen několik slov. Ve skutečnosti je důležité především to, do jaké míry je u dítěte rozvinuta tzv. pasivní řeč. Pasivní řeč znamená úroveň porozumění jednoduchým větám a příkazům. To by mělo dítě bezpečně zvládnout kolem druhých narozenin. Aktivně by se dítě mělo rozmluvit do třetího roku věku.

Kdy je potřeba obrátit se na logopeda?

  • Pokud má dítě rozštěp - je vhodné, aby jeho rodiče po narození kontaktovali logopeda (kvůli péči poradenské), přímá péče s dítětem začíná kolem 3. roku věku dítěte, ale i dříve.
  • Při podezření na poruchu sluchu
  • Při dětské mozkové obrně a autismu,
  • Při opoždění rozumového vývoje, při poruchách zraku a psychiatrických onemocněních.
  • Pokud dítě nezačalo mluvit nebo používá málo slov, netvoří jednoduché věty
  • Když dítě koktá.

Co by mělo zvládnout vaše dítě

  • Do 1 roku: M, B, P, A, E, I, O, U, D, T, N, J.
  • Do 2,5 let: K, G, H, CH, V, F, OU, AU.
  • Do 3,5 let: N, D, T, L, Bě, Pě, Mě, Vě.
  • Do 4,5 let: Ň, Ď, Ť, Č, Š, Ž.
  • Do 6,5 let: C, S, Z, R, Ř.

Návštěva u  logopeda

V logopedii se používají přímé i nepřímé metody nácviku správné výslovnosti. Mezi nepřímé postupy patří poskytování správného řečového vzoru. V této metodě se nevyžaduje od dítěte, aby opakovalo správnou výslovnost. Modelování je vhodné pro malé děti (do čtyř let).

Přímé postupy, kdy se od dítěte vyžaduje správná výslovnost, jsou všeobecně vhodné po čtvrtém roce dítěte.

Náprava řeči rozhodně není krátkodobou záležitostí. Kromě docházení k logopedovi vyžaduje také domácí přípravu. Je třeba se dítěti věnovat a pravidelně s ním doma mluvení procvičovat. Logoped Vám připraví domácí cvičení v podobě didaktických cvičení a básniček, procvičování zvuků pro rozvoj mluvícího ústrojí atd.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Maso v listovém těstěMaso v listovém těstě

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.