Nemoci přenosné z domácích zvířat na děti (lidi)


";

15.06.2015Autor: Peťka

Nemoci přenosné z domácích zvířat na děti (lidi)

Naši mazlíčci s námi žijí ve společných domácnostech a jsme s nimi v těsném kontaktu. I když svou kočku či psa očkujete proti nejnebezpečnějším chorobám, hrozí vám každý den riziko nákazy. A to i od zvířat, která se z domova nehnula ani na krok. Které nemoci se mohou přenést ze zvířat na lidi?

Nemoci, které se přenášejí ze zvířat na lidi, se nazývají zoonózy. Je jich známo asi 150. Není ale důvod k panice. U nás jich hrozí pouze několik, určité riziko zde ale je. Méně hrozí nákaza od zvířátka chovaného výhradně v bytě, než od toho, které se pohybuje i venku, je však potřeba dodržovat správnou hygienu a vyvarovat se pokud možno pokousání, poškrábání nebo oděrek na kůži. Pozor by si měly dávat zejména těhotné ženy, lidé se sníženou imunitou, staří lidé a malé děti.

Velmi známou zoonózou je vzteklina. V České republice díky vakcinačnímu programu nyní nákaza téměř nehrozí, ale vždy by měl být člověk obezřetný, zejména v blízkosti hranic, v ostatních zemích je totiž situace poněkud odlišná.

Od doma chovaných zvířat hrozí celkem vysoký přenos parazitů. Zde platí nechat pravidelně vyšetřovat trus zvířat, odčervovat je, tedy ošetřit proti vnitřním parazitům, zabránit ale také napadení zevními parazity a dodržovat hygienu. Neměli bychom se nechat od psa nebo kočky „pusinkovat", i tímto způsobem se paraziti mohou totiž přenést. Zevní parazité jako blechy a klíšťata bývají navíc přenašeči dalších onemocnění, například lymské boreliózy, tasemnic nebo různých bakterií.

Obávanou zoonózou je toxoplazmóza. Není třeba panikařit, těhotná žena by především neměla manipulovat s kočičím trusem, dobře omývat zeleninu a na zahrádce pracovat v rukavicích. Rozhodně není třeba kočky se zbavovat, nákaza hrozí prakticky jen tehdy, pokud by se mladá nebo nová kočka akutně toxoplasmou nakazila a žena nedodržovala správnou hygienu při manipulaci s ní a s kočičím trusem. Mnoho lidí má navíc v krvi proti toxoplasmose protilátky, aniž by věděli o tom, že se s ní setkali.

Velmi nepříjemné může být kožní plísňové onemocnění dermatofytoza, kterým onemocní zvíře a díky manipulaci s ním také člověk. Pokud má vaše zvíře kožní problémy nebo dokonce prokázanou plíseň, určitě je lepší manipulace v rukavicích a důsledné mytí rukou.

Závažným onemocněním je psitakóza, kterou mohou trpět exotičtí ptáci, například papoušci chovaní doma. U lidí může způsobit až těžký zápal plic.

Od zvířete se můžete nakazit také salmonelou. 95% nákaz je sice z jídla, ale jistá možnost zde je. Hlavním zdrojem infekce jsou z domácích zvířat plazi. Možností mohou být i psi a kočky krmní syrovým masem. I zde platí důsledné dodržování hygieny.

Existuje „nemoc kočičího škrábnutí", kterou způsobuje bakterie s názvem Bartonella, která se dostane do krve při škrábnutí nebo kousnutí. Přenášet ji ale mohou i blechy nebo dokonce klíšťata. Bakterie způsobuje především poruchy imunity, nervového systému, změny na kůži. K léčbě jsou zapotřebí antibiotika.

Důležité je nezanedbávat zdravotní péči o zvíře, při každém jeho zdravotním problému navštívit veterináře a dbát na prevenci. Zejména proti parazitům je třeba bojovat. Důsledné dodržování hygieny a zapojení zdravého rozumu nás může před většinou nemocí, které by se mohly ze zvířete na nás přenést, uchránit.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Makrelová pomazánkaMakrelová pomazánka

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.