Kdy je nejlepší čas na druhé dítě?


";

26.09.2014Autor: MáMáma.cz

Kdy je nejlepší čas na druhé dítě?

Otázka, kterou řeší mnoho rodičů, kteří již jedno dítě mají. Mnohdy ji řeší dříve, než by o tomto tématu chtěli uvažovat – tedy ve chvíli, kdy si volí délku rodičovské dovolené. Kdy je nejlepší čas na to počít sourozence?

Ideální doba neexistuje

V otázce optimálního rozestupu dětí neexistuje univerzální odpověď, psychologové se shodují na tom, že každý věkový rozestup má svá specifika a přináší jistá pozitiva i negativa. Na jednom se však shoduje snad drtivá většina rodičů více dětí – mít jedno dítě a více dětí je zásadní rozdíl.

Dvě není jen o jednoho víc

Mít dvě děti neznamená jen dvojnásob starostí, výdajů na oblečení, boty, jídlo, jedná se o značný zásah do života každé rodiny. Pokud se nejedná o dvojčata, jejichž rodina stav s jedním dítětem nikdy nepoznala, nastává totiž narozením druhého dítěte zásadní přelom.

Druhé dítě znamená, že rodiče musí dělit svoji pozornost, lásku a péči mezi dvě děti. Musí být vstřícní k potřebám věkově rozdílných dětí a ochotní je vyslyšet. Život s dvěma nestejně starými dětmi je neustálé přepínání kódů mezi jejich stupněm vývoje.

Navíc je běžné, že na období raného života našich dětí zapomínáme. Mnoho rodičů batolete přiznává, že si nevzpomíná, jaké to bylo, když se jejich potomek narodil – změn, ke kterým během prvního roku života dítěte dochází, je tolik, že rodič zvládá většinou jen aktuální stav.

Děti blízko u sebe

První možností, kterou máte, je mít dvě děti blízko u sebe. Kromě nesporné fyzické zátěže pro matku má tato varianta i další negativní stránky – náročnou péči o dvě zprvu nesoběstačné děti a neustálý koloběh plenek, kojení, příkrmů, nočníků a dalších vývojových etap.

Na druhé straně je však výhodou to, že nebudete přerušovat rodičovskou dovolenou a nebudete muset v rodičovském nastavení přepínat mezi dítětem dobře mluvícím a kojencem. Navíc děti narozené blízko u sebe si k sobě vytvoří většinou silný vztah, jsou na sebe zvyklé a stane se z nich tandem.

Klasický rozestup tří let

Nejběžnější rozestup v naší společnosti je zřejmě rozestup tří let. Starší dítě jde do školky a mladší se narodí, matka má dostatek času na péči o obě děti. Má toto řešení nějaká svá ale?

Pokud jsou děti od sebe věkově opravdu tak, že v době narození sourozence nastupují starší dítě do školky, mohou se u prvního dítěte objevit silné projevy žárlivosti. Těm se ostatně nevyhnete ani v případě, že do školky starší dítě nenastupuje – moment sesazení z trůnu si jasně uvědomuje.

Více než tři roky

Dítě starší čtyř let je schopné mnohem lépe rozumově chápat, že se narodí sourozenec, proto ho lze na jeho příchod i lépe připravit. Sice většinou očekává, že sourozenec bude skvělý parťák na hraní, což bohužel alespoň v prvních letech pravda není, u holčiček lze však využít přirozenou pečující tendenci.

Starší dítě je už téměř samostatné, a proto pro vás bude snazší skloubit potřeby malého nemluvněte s potřebami předškoláka nebo školáka. Rodiče těchto dětí shodně tvrdí, že na obě děti měli dostatek času. Tento věkový rozestup však není ideální z hlediska vytvoření kamarádského sourozeneckého vztahu, většinou má každý své kamarády a mezi sourozenci bude panovat rivalita.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Zapečené kedlubnyZapečené kedlubny

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.