Co přinese dětem a rodičům kurz plavání a batolat?


";

15.12.2014Autor: MáMáma.cz

Co přinese dětem a rodičům kurz plavání a batolat?

Plavání kojenců a dětí předškolního věku je v České republice velmi populární. Co může tento kurz přinést dětem i jejich rodičům a na co si případně dát při výběru organizátora kurzu plavání pozor?

Cílem není naučit se plavat

Kurzy plavání pro kojence jsou organizovány již od 3 měsíců – takto malá miminka se většinou s vodou seznamují ve speciálních vaničkách nebo instruktor dochází do domácího prostředí a s dítětem je manipulováno ve vaně.

Kurzy plavání v bazénech, kde mohou s dětmi být ve vodě také rodiče, začínají zpravidla pro děti od 6 měsíců věku. Cílem těchto kurzů není naučit dítě plavat, ale pomocí cílených technik a cvičení ve vodě rozvíjet a urychlovat psychomotorický vývoj. Dalším přínosem těchto kurzů je také možnost ojedinělého kontaktu dítěte s rodičem, příležitost setkat se stejně starými dětmi, nebo jejich rodiči, a v některých případech osvojit si i zásady správné manipulace s dítětem, pokud je rodič dosud neznal.

Dítě se tedy neučí žádný plavecký styl, ale absolvováním těchto kurzů se naučí vydechovat do vody, skákat do vody, uvolňovat se v poloze na zádech (znak) a samozřejmě posilovat všechny skupiny svalstva. V odborně vedených kurzech je kladen důraz na rovnoměrné zatěžování svalových skupin, cviky se vždy provádějí na obě dvě strany těla tak, aby nedošlo ke svalové nevyváženosti.

Co na to lékaři

Řada rodičů se obává s takto malými dětmi navštěvovat kurzy plavání kvůli riziku nachlazení nebo zánětu středního ucha. Česká pediatrická společnost ve svém stanovisku ke kurzům kojenců a batolat uvádí, že tato aktivita může být riziková pro děti s alergickou anamnézou, dispozicí k atopii nebo dalším kožním onemocněním. Stejně tak doporučuje zvážit účast na těchto kurzech v případě opakovaných zánětů středního ucha.

Zároveň upozorňuje na to, že absolvováním těchto kurzů se dítě nenaučí plavat, a proto nelze považovat účast na těchto kurzech za prevenci utonutí. Dítě se naučí se ve vodě lépe pohybovat, přesto však pro něj bude bez dozoru voda i nadále představovat nebezpečí.

Jak vybírat

Kurzy plavání jsou v současnosti velmi populární, s rozšiřující se nabídkou se objevují velké rozdíly v kvalitě poskytovaných služeb.

Pokud o takovém kurzu uvažujete, je vhodné si vyžádat od organizátora kurzu osvědčení o odborném vzdělání jednotlivých instruktorů, stejně jako informace týkající se hygienických podmínek a kvality vody. Výhodou je samozřejmě možnost účastnit se ukázkové hodiny (i jako pozorovatel).

Některé plavecké školy nabízejí doprovodné aktivity, jako například fotografování (u větších miminek i pod vodou) nebo prázdninové pobyty, které nabízejí rodičům i jejich dětem příležitost strávit aktivně volný čas.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Zapečená brokolice se sýrem a jogurtemZapečená brokolice se sýrem a jogurtem

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.