Táta na mateřské


";

15.01.2015Autor: MáMáma.cz

Táta na mateřské

Možná ze svého okolí znáte nějakého tatínka, který je místo své partnerky na rodičovské dovolené, nebo se o tuto rodičovskou povinnost podělili a vystřídali se. Znáte však nějakého tatínka na mateřské dovolené? V celé republice jich za rok 2013 bylo hlášeno pouze 520.

Když jde táta na mateřskou

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení otců na rodičovské dovolené pozvolna přibývá, ale na mateřské jich naopak obývá. Jak může vlastně muž nastoupit na mateřskou?

Mateřská dovolená a s ní související peněžitá pomoc mateřství trvá (při narození jednoho dítěte) 28, nejméně však 14 týdnů. Na mateřskou dovolenou může žena nastoupit 6–8 týdnů před očekávaným termínem porodu a nemůže ji skončit dříve než 6 týdnů po porodu.

Pokud se rozhodne otec se s matkou vystřídat, může nastoupit na mateřskou dovolenou nejdříve 7. týden po porodu dítěte a peněžitou pomoc v mateřství nemůže čerpat kratší dobu než jeden týden. Toto „vystřídání“ mezi partnery lze zajistit pomocí písemné dohody, kterou s matkou uzavře.

Samozřejmě existují situace, kdy otec dítěte může čerpat peněžitou pomoc v mateřství od začátku, tedy od porodu nebo ještě před ním, a to v případě dlouhodobé vážné nemoci matky.

Hlavním účelem peněžité pomoci v mateřství je pomoci matce nebo rodině udržet v době ekonomické neaktivity podobnou životní úroveň, jaké dosahovala před narozením potomka. Rozhodnutí o tom, zda nastoupí rodičovskou dovolenou a bude čerpat rodičovský příspěvek (jednu z forem sociálních dávek), je dobrovolné, této možnosti využívá drtivá většina rodičů, převážně matek.

Proč se táta stává tátou na plný úvazek?

Případů, kdy otec dítěte čerpá peněžitou pomoc v mateřství, není mnoho, přesto lze hovořit o několika motivech, které je spojují.

Podobně jako u otců na rodičovské dovolené se může jednat o dobře situované rodiny, v nichž si otec rád odpočine od práce a začne se naplno věnovat rodině. Těchto případů je však poměrně málo, častější motivy tátů na mateřské jsou poněkud pragmatičtější.

Systém výměry mateřské je nastavený tak, že zajišťuje tomu, kdo peněžitou pomoc v mateřství čerpá, zhruba 70 % jeho předchozího čistého příjmu. Čím vyšší ohodnocení však rodič před nástupem na mateřskou má, tím nižší poměr peněžité dávky k předchozímu příjmu – důvodem k tomu jsou nastavené redukční hranice. Pokud má muž příjmy nižší než žena, může být ekonomicky výhodné, aby se s partnerkou na mateřské vystřídal.

Dalším případem bývá situace, kdy je žena OSVČ a neplatí si nemocenské pojištění. Její peněžitá pomoc v mateřství je velmi nízká, a proto je pro rodinu výhodné, aby na mateřskou za nějakou dobu nastoupil muž.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Maso v listovém těstěMaso v listovém těstě

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.