Partnerský život po porodu


";

19.02.2015Autor: Kudrllinka

Partnerský život po porodu

Narození nového potomka utvoří z dosavadních dvou partnerů kompletní rodinu. "Je pravda, že dítě může partnerský vztah posílit, ale také významně narušit," říká psycholožka Zdena Dušková. "Pro oba partnery s sebou nese zcela nové role, ale to v žádném případě neznamená, že by kvůli nim měli zcela odložit své role dosavadní. Protože pokud se například žena stane matkou na plný úvazek a začne zanedbávat svou roli partnerky, vždy nastává problém."

Střet snění s realitou a představy obou dvou

Z vašeho pohledu: Zbavila jste se sice těhotenského bříška a nemusíte už chodit třikrát do hodiny na toaletu, takže očekáváte příval nové energie, jenže ta se asi někde zapomněla a k vám se jaksi nedostala. Po vyčerpávajícím dni, plného přebalování plenčiček , krmení, konejšení drobečka a přehnané péči o domácnost padáte na ústa a nemůžete se dočkat minuty, kdy se vaše drahá polovička vrátí ze zaměstnání. Nedej bože jestli se někde opozdí nebo zajde s kamarády „na jedno.“ Na konci svých sil byste mu dítě předala málem ve dveřích a šla si na chvíli lehnout. Zpravidla se nesetkáte s ochotným přijetím tohoto plánu, což vám nijak nepřidá a jste ještě o kousek více podrážděná než před chvílí…

Z pohledu partnera: Konečně se zbavila těhotenského bříška a nemusí už chodit třikrát do hodiny na toaletu, takže očekáváte, že by se váš partnerský život mohl konečně vrátit do normálních kolejí. Jenže místo očekávaných radovánek a vytouženého klidu nastal šílený maraton přebalování, koupání, kolébání a nočního řevu. Nepředstavoval jste si, že budete v zápřahu i po práci, chcete si „dáchnout“ v pohodlí domova, kde na vás bude čekat vaše milá s úsměvem na líčku, teplá večeře a klidné spící miminko…

Restart

V první řadě je nutné, abyste slevili ze svých nároků a přestali snít. Chce to čas! Porod je z lékařského hlediska trauma a to ubere spoustu z vašich sil a bude zkrátka nějakou dobu trvat, než se ženě zase pořádně dobijí baterky. "Další problém je v tom, že muži a ženy reagují na svou novou roli zcela rozdílně, což vede často ke konfliktům, nedorozuměním a komunikačním šumům," upozorňuje psycholožka. Pokud se k tomu všemu ještě přidá poporodní blues nebo dokonce deprese partnerky, máte o "zábavu" postaráno.

"Pro maminky, které tráví celý den s dítětem samy, je extrémně důležité, aby jim partner projevoval dostatek uznání. Projevujte zájem, zeptejte se jí, jak se celý den měla, co s dítětem podnikali a podobně. I když je alespoň zpočátku program značně monotematický, pro matku je velmi vyčerpávající a váš zájem ji potěší. Navíc jí tím projevujete uznání," říká psycholožka.

Vaše partnerka bude mít co dělat, aby se z nového stavu v prvních týdnech nezbláznila, a bude velký úspěch, pokud se vůbec během dne stihne převléci z noční košile. Nejspíš z toho bude mít také patřičné výčitky svědomí, takže otázkou, kde je nějaká večeře, jí rozhodně nepomůžete.

Plán hry

Zjistěte, jaké máte potřeby vy i váš partner a spojte je dohromady. Vy mu dejte prostor na zasloužený čas odpočinku po práci a setkání s přáteli. Nemůže se přeci stále bavit pouze o počtu vyměněných plen a konzistenci jejich obsahu a vy přeci také ne. Takže i vy si zasloužíte čas jen sama pro sebe, kdy se on bude starat o maličké a navazovat s ním svůj vztah a vy si dejte koupel, jděte na masáž nebo třeba na procházku, ať snadněji načerpáte energii na další den.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Krkonošský mlsKrkonošský mls

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.