Je půjčka bez registru opravdu pro každého?


14.04.2016Autor: MáMáma.cz

Je půjčka bez registru opravdu pro každého?

Nejen na internetu, ale i v tištěných reklamách se velmi často setkáte s úslovím „půjčka bez nahlížení do registru opravdu pro každého“, nicméně málokdo tuší, co si pod tímto zvláštním souslovím představit. Pokud bychom měli toto heslo nějakým způsobem přeložit do běžné mluvy, tak bychom řekli, že se poskytovatel úvěru nebude při vyřizování vaší žádosti dívat do registru dlužníků. Znamená to však, že je tato půjčka vhodná pro každého, tedy i pro lidi, kteří se již nějakým způsobem s dluhy potýkají? A co jsou to vlastně úvěrové registry a jak fungují? Na to vše se podíváme v následujícím zamyšlení.

Jaké existují registry

Mezi nejběžněji používané registry v České republice patří zejména databáze společností Czech Banking Credit Bureau a Czech Nonbanking Credit Bureau. První využívají, jak už vyplývá z názvu, zejména bankovní instituce, druhou ty nebankovní. Kromě těchto dvou největších databází existují i další registry provozované většinou profesními sdruženími nebo soukromými subjekty. Mezi nejznámější z nich patří registr nesplacených závazků sdružení SOLUS, bankovní a nebankovní registry klientských informací (slouží zejména leasingovým a úvěrovým společnostem) či tzv. centrální registr dlužníků, což je soukromý registr, jehož účelem je poskytovat údaje o bonitě nejrůznějších firem i jednotlivců.

Záznam v registru dlužníků může být problém

Registry dlužníků potřebují na evidenci jakékoliv pohledávky písemný souhlas věřitele, bez kterého nemohou informaci o dluhu vložit do své databáze. Tento souhlas nejčastěji podepisuje dlužník jako součást úvěrové smlouvy, proto nejsou v praxi vzácné případy, že si dlužník není vědom toho, že figuruje v těchto registrech, což většinou zjistí až v momentu, kdy je mu zamítnut další úvěr nebo třeba leasing, popř. zvýšena úroková sazba u kreditní karty nebo jiného úvěru. Pokud jste v takovém registru zapsáni, může to pro spousty institucí zkrátka představovat poměrně závažný problém, navíc vymazání z takového rejstříku může trvat i několik let po splacení všech vašich dluhů. Je tedy vhodné se v takovém případě poohlédnout po půjčce bez nahlížení do registru?

Půjčka bez registru není pro každého

Není vždy pravidlem, že by při sjednávání „půjčky bez registru“, jak se někdy tento produkt zkráceně nazývá, její poskytovatel vůbec nekonfrontoval jednotlivé databáze klientských informací. Rozdíl ovšem může být v tom, že si tento poskytovatel zjistí závažnost a rychlost vypořádání klientova prohřešku a např. jej vyhodnotí jako zanedbatelný a půjčku následně poskytne, což je významná odlišnost oproti bankám, kterým úvěr v případě jakéhokoliv záznamu (i v řádu stokorun) nepustí dál jejich informační systém. Druhou velkou skupinou poskytovatelů tohoto typu úvěru jsou společnosti a jednotlivci, kteří skutečně do těchto registrů nehledí, na druhou stranu ovšem považují většinu svých klientů za rizikové, a proto tomu přizpůsobují výši úroků a další podmínky, čímž se takový úvěr může poměrně prodražit.

Hledáte půjčku a máte záznam v registru? Jednejte na rovinu

Před využitím sebelákavějších nabídek nebankovních společností se vyplatí vše si důkladně promyslet a spočítat si, že budete moci daný produkt bez problému financovat. Pokud máte záznam v registru dlužníků, pak určitě doporučíme nejprve vše vyrovnat a následně si od bývalého věřitele vyžádat potvrzení o bezdlužnosti. Serióznímu poskytovateli půjček jistě bez problému vysvětlíte důvod vašeho zápisu a budete jej moci přesvědčit právě potvrzením o bezdlužnosti, že ke svým závazkům přistupujete zodpovědně. Pokud ovšem není ve vašich silách vše vyrovnat a přesto potřebujete další úvěr, zkuste se podívat po možné konsolidaci půjček nebo oddlužení, kdy můžete načerpat i vyšší částku, než je potřeba na samotné krytí dluhů. Tato možnost vám může nejen významně snížit splátky, ale často vylepšit i vaši účetní bilanci možností získat další prostředky.


Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Domácí houstičkyDomácí houstičky

Domácí houstičky stačí pomazat máslem a hned máte lahodnou svačinu.

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.