Dřevo stále patří k oblíbeným palivům a má to svůj důvod


02.01.2017Autor: MáMáma.cz

Dřevo stále patří k oblíbeným palivům a má to svůj důvod

V současném světě, kdy se pomalu začínáme obracet zpět k přírodě a přemýšlíme, jak napravit, co jsme zničili, je důležité zmínit, že dřevo je obnovitelná surovina. Lesy jsou všude kolem nás, a přestože růst stromu trvá i desítky let, umíme získávat stále nové a nové dříví. To se například o zemním plynu, jehož zásoby se tenčí, říct nedá.

Nic se nevyrovná praskajícímu dřevu v krbu

Dalším obrovským plusem dřeva je ta krásná vizuální podoba. Kdo má doma krb či krbová kamna, nejspíš přikyvuje, protože zimní pohoda u teplého krbu je nepopsatelná. Pohled na praskající dřevo je uklidňující.

Obzvlášť mezi staršími lidmi panuje názor, že tuhle perfektní atmosféru u krbu si v létě musíte pořádně oddřít. Vždyť dřevo je potřeba přivézt, naštípat a urovnat, aby mohlo vyschnout, nebo ne?

Dnes už to máte prakticky bez práce

V dnešní době už je všechno jinak. Palivové dříví si můžete nechat přivézt už naštípané, pěkně srovnané na paletě, a dokonce vysušené. Není tedy nutné mít někde zastřešený prostor, kde bude dřevo vysychat tři roky. To, co si necháte dovézt, se dá klidně spálit ještě letos.

Dřevo připravené rovnou do krbu prodává také pražská společnost Optimtop.cz. Vůbec nevadí, že se jedná o palivové dřevo Praha, jelikož rozvoz je zdarma po celé ČR už od jedné palety. Při pohledu na jejich webové stránky vás možná zarazí, kolik variant tam mají. Prodávají jak sypané, tak rovnané dříví, ale odlišnosti jsou zejména v typu dřevin.

Dejte si pozor na různé typy

Například buk, dub a jasan patří do skupiny tvrdých dřev, hoří tedy déle a spotřebujete méně paliva. Pravým opakem jsou smrk, topol, borovice, vrba, lípa patřící mezi velmi měkké dřeviny. I ty ovšem mají svou výhodu – shoří prakticky okamžitě, a tak také rychleji vytopí místnost.

Nelze tedy jednoznačně říct, které dřevo je nejlepší, každý si musí určit své priority. Možná bude hrát svou roli i cena. Vždyť to je koneckonců jeden z hlavních parametrů, jež sledujeme. V porovnání s jinými palivy je na tom ale dřevo cenově velmi dobře.


Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Andělský dortAndělský dort

Andělsky lehký a hříšně dobrý dort

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.