Nevíte, jak správně vybavit dětskou postýlku? Poradíme vám!


";

01.12.2022Autor: MáMáma.cz

Nevíte, jak správně vybavit dětskou postýlku? Poradíme vám!

Věnujte vybavování postýlky náležitou péči a vytvořte miminku klidné zázemí. I když se s věkem délka spánku snižuje, v prvních měsících spí miminko kolem 16 hodin. Dopřejte mu pocit bezpečí, který donedávna zažívalo v maminčině bříšku.

Pro nejmenší spací pytel

Spací pytel pro miminko je západoevropský trend, který se v současné době úspěšně prosazuje i u nás. To nás velmi těší, protože spací pytel je nejen pohodlný, ale především bezpečný. Pokud totiž na přikrytí používáte dětské deky, hrozí, že se do nich miminko zamotá nebo si nedopatřením přikryje hlavičku a omezí si tak přísun kyslíku. Při spaní ve spacím pytli pro miminko se nic takového nemůže stát. Dítě se také nemůže odkopat nebo nevhodně překulit, čímž se eliminuje i probuzení spojené se spadnutím přikrývky.

Vybavení postýlky by se ale pochopitelně mělo měnit spolu tím, jak miminko roste. Spací pytle pro miminko jsou vhodné pro děti do jednoho roku, poté už mají vaše ratolesti rozvinutější motorické funkce a zvládnou bez problémů spát i pod běžnou pokrývkou.

Dětské deky ale úplně nezavrhujte ani u kojenců. Můžete je použít jako tepelnou izolaci kočárku při procházkách, jako přikrývku v autosedačce nebo třeba jako podložku při polehávání mimo postýlku. A budete je mít v zásobě na dobu, kdy bude děťátko větší a zvládne spát pod dekou.

První vlastní hnízdečko

Pocit jako u maminky v bříšku dítěti navodíte používáním hnízdeček pro miminka, které můžete vložit do postýlky nebo používat samostatně v různých místnostech. V postýlce by také v prvních měsících neměl chybět monitor dechu, který vás ihned upozorní na projevy syndromu náhlého selhání dechu. Stejně tak můžete postýlku vybavit chůvičkou, která už dnes může být i s kamerou.

Mantinel do postýlky kvůli bezpečí

I když se vám možná zdá zbytečný, ochranný mantinel do postýlky je neocenitelnou pomůckou, a to z mnoha důvodů. Především:

  1. Slouží jako další tepelná izolace, která miminko chrání před chladem.
  2. Brání nechtěným praštěním do hlavy nebo prostrčení (a zaseknutí) končetin mezerami mezi příčkami.
  3. Zabraňuje vypadávání drobných předmětů (jakou jsou dudlík, hračky nebo chůvička) z postýlky.

Tip: Mantinel chrání postýlku zevnitř. Využijte ale i vnější stranu postýlky a pověste si na ni praktický kapsář, do kterého si můžete připravit všechny věci potřebné k péči o miminko.

Poutavé předměty na zabavení

Postýlku je vhodné vybavit i předměty, které upoutají dětskou pozornost a rozvinou jejich smysly. Novorozenec vidí asi na vzdálenost 30 cm, proto mu do postýlky můžete vložit nejrůznější hračky, se kterými bude v blízkém kontaktu. Vhodné je například chrastítko, kousátko nebo malý plyšák, kterého může mít blízko u sebe.

Od čtvrtého měsíce už vidí na větší vzdálenost a rádo se podívá na kolotoč zavěšený nad postýlkou. Pro rozvíjení dětské pozornosti a zraku jsou vhodné kontrastní barvy. Pořídit může také v současné době populární kontrastní černobílé obrázky, které mu budete ukazovat nebo je pověsíte tak, aby na ně vidělo.

Čím bude dítě větší, tím můžete být s hračkami kreativnější. Časem si s nimi plnohodnotně vyhraje i samo bez vaší asistence.

Vývin přináší změny

To, že miminko stále roste a nebude miminkem věčně, pociťujete ve všech oblastech vybavenosti od zmíněných hraček přes oblečení až po nábytek. I vybavení postýlky by se mělo s věkem proměňovat. Spací pytel vyměníte za dětskou deku a zhruba od jednoho roku můžete přidat i polštářek. Vše ideálně z přírodních materiálů, jako je bavlna nebo bambusová vlákna.

Časem vypnete chůvičku, a naopak přidáte knížky po nejmenší. A nakonec vyměníte dětskou postýlku za klasické jednolůžko. S dětmi člověk musí zkrátka pořád držet krok. Teď ale vytvořte miminku vlastní malé království, kde se bude cítit především milované a chráněné.

Zdroj obrázku: united photo studio / Shutterstock.com

 




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Hermelín pečený s houbamiHermelín pečený s houbami

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.