Čteme dětem


";

08.07.2015Autor: MáMáma.cz

Čteme dětem

O tom, že číst dětem je důležité, slyšíme z médií velmi často. Jak správně vybírat knihy podle věku a jak čtenářství dětí prakticky rozvíjet, však poradí málokdo.

Co číst dětem podle věku

Otázka, které knihy jsou vhodné pro dítě určitého věku, trápí nejednoho rodiče. Již kojenec reaguje velmi pozitivně na rytmické zvuky a různá říkadla. Ať už je provádíte při pohybu nebo cvičení či jen tak, může se jednat o vítanou formu, jak s dětmi číst (i když jen předříkáváte).

Také starší děti milují rýmy, a i děti, které ještě neskládají věty, větám rozumí. Řadě rodičů se pro první skutečné čtení osvědčila kniha Můj medvěd Flóra od Daisy Mrázkové, přesně totiž odpovídá potřebám a možnostem dětí okolo druhého roku. Jednoduchý příběh, který se opírá o rodinu, tedy orientační bod každého dítěte, používající velmi krátké věty se známými slovy, při pomalém čtení zaujme většinu batolat.

Další možností, jak s dítětem číst, je vyprávět mu pohádky – poutavě, velmi pomalu a pečlivě volit slova, stejně jako měnit hlasy, intonaci a dbát na přiměřeně krátký příběh. Pokud pohádky nečtete, ale vymýšlíte, samozřejmě je podruhé pravděpodobně neřeknete stejně, a proto je vhodné toto povídání využívat u dětí o něco starších.

Ideální pro batolata jsou veršované pohádky a říkadla, samozřejmě o přiměřené délce. Až bude dítě větší, je dobré rozvíjet jeho fantazii tím, že příběh dokončí s alternativním koncem, nebo tak, že o pohádce mluvíte a kladete otázky.

Nutit ke čtení?

Pokud dítě z nějakého důvodu čtení nebaví, není dobré ho nutit, a vytvářet tak ze čtení „povinnost“. Zkuste se zamyslet nad tím, proč dítě čtení nebaví? Mnohdy je to kvůli nevhodně zvolené době čtení, nevhodně vybanému textu nebo příliš lákavým obrázkům v knize. Univerzální recept, jak dítě přivést ke čtení, neexistuje, metoda pokus-omyl však většinou přináší kýžené ovoce.

Neméně důležitý je i samotný vzor v rodičích. Má dítě možnost vás vidět s knížkou, vidí vás číst? Mluvíte s ním o tom, co čtete? Pokud je čtení navozeno jako situace, která je provozována jen kvůli dítěti, působí spíše demotivačně. Nejlepší způsob, jak přilákat dítě ke čtení, je sám být vášnivým čtenářem.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Domácí pizzaDomácí pizza

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.