Víte, že puzzle pomáhají rozvíjet celou řadu schopností?


30.04.2018Autor: MáMáma.cz

Víte, že puzzle pomáhají rozvíjet celou řadu schopností?

Pokud se rozhodnete pořizovat hry pro své děti, snažte se vybírat takové, které rozvíjí jejich schopnosti. Vhodným příkladem je například puzzle. Skládání barevných obrázků totiž velmi dobře působí na rozvoj představivosti, kombinování a plánování postupu skládání. Navíc jde o zábavu, která potěší i dospělého během volného deštivého večera.

Prostorová představivost

Jedním z aspektů, které rozvíjí puzzle, je prostorová představivost. Během skládání si totiž musíme představovat výsledný obrázek a odhadovat, kam konkrétní kousek patří. Roli také hraje vykrojení, které je pokaždé jiné a musí pasovat do okolních dílků. Puzzle pro dospělé s větším počtem dílků tak může být překvapivou výzvou na delší čas.

Logické uvažování

Aby vám šlo skládání od ruky, je dobré vytvořit si plán. Někdo začíná rámečkem, jiný postupuje od středu až do krajů. Další variantou je skládání jednotlivých významných kousků, které potom spojíte k sobě a postupně dotvoříte celý obrazec. Puzzle 5000 dílků si už ale žádá jistý plán a hlavně pořádnou dávku trpělivosti, díky které všechno správně zkombinujete a povede se vám dosáhnout výsledného obrázku. V každém případě je jasné, že puzzle pomáhá rozvíjet osobnost a schopnosti. Mělo by se tak jednat o základní hračku pro děti.

Vhodný počet dílků a obtížnost

Aby byl efekt skládaní puzzle úspěšný a pomáhal přirozeně rozvíjet prostorovou představivost a logické uspořádávání dílků, je potřeba zvolit správnou obtížnost. Nevybírejte si pro sebe ani pro své děti hned ze začátku to nejvíce složité. Hlavně u dětí platí, že by měly se skládáním začínat postupně s lehce se zvyšující obtížností. Ze začátku je také dobré volit hodně barevné puzzle pro děti s kontrastními dílky, které se snadno skládá. Pokud totiž nejdříve vybereme příliš složité varianty, můžeme se setkat s frustrací, že nám skládání nejde a celé to trvá příliš pomalu.


Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Zázvorový čajZázvorový čaj

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.