Strašák jménem predilekce


";

30.10.2014Autor: MáMáma.cz

Strašák jménem predilekce

Máte novorozené miminko a slýcháte od ostatních maminek, že „kvůli predilekci cvičili vojtovku“? Začínáte proto zvýšeně pozorovat své dítě a váháte, zda se s ním neukázat u pediatra? Odpovíme na základní otázky ohledně predilekce.

Co je predilekce hlavičky

Jedná se o stav, kdy se hlavička novorozence stáčí k jedné straně. Tuto asymetrii poznáte tehdy, když miminko položíte nahé na rovnou podložku na bříško. Pokud zvedne hlavičku a hlavička není v prodloužení páteře, ale stáčí se k jedné straně, vychyluje se z osy, jedná se o predilekci.

Jak vzniká predilekce

Predilekce může vzniknout i při porodu, ale nejčastěji je zapříčiněná nesprávným polohováním dítěte. Jedná se jednak o nesprávný způsob nošení (často, ale ne výhradně ve vzpřímené poloze hruď na hruď, kdy je novorozenec nucen zatěžovat svalstvo, které ještě nemá vyvinuté) nebo o nabízení podnětů přicházejících pouze z jedné strany. Typicky se jedná o dětskou postýlku, která je umístěna stále ve stejné poloze k oknu / světlu / matčině posteli a nestřídá se orientace hlavičky miminka.

Jak predilekci hlavičky předcházet

Rozhodující je období prvních 6 týdnů, kdy musí miminko trénovat zvedání hlavičky, která je v poměru k tělu opravdu velmi těžká. Mělo by být co nejčastěji polohováno na bříško (pokud bdí) a měla by mu mít nabízená rovnoměrná stimulace.

V postýlce byste ho měla otáčet tak, aby jednou bylo k oknu levým bokem a podruhé pravým. Měla byste dbát na to, aby nebylo nošeno na jedné ruce a aby se všechno, co s miminkem děláte, dělalo na obě strany stejně.

Jak predilekci hlavičky léčit

Predilekce musí být diagnostikovaná fyzioterapeutem, který navrhne optimální rehabilitační postup – v drtivé většině případů pomocí Vojtovy reflexní terapie. Jedná se o speciálně vyvinutý systém, který dítě nikterak nezatěžuje ani nebolí, spočívající ve vyvíjení tlaků na určité body na těle s cílem uvolnění a procvičení konkrétních partií.

Malá miminka musí cvičit většinou několikrát denně, vždy nahá na rovné tvrdé podložce. Cvičení doprovází často pláč, ale ne proto, že by je cvičení bolelo – nejedná se zkrátka o aktivitu, která by je obzvláště bavila.

Zlepšení stavu lze čekat podle závažnosti problému v řádu měsíců, sledováno však bývá do doby, než se samostatně nerozejde.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Losos na pomerančíchLosos na pomerančích

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.