Rozvíjení dětské motoriky po domácku


";

25.03.2015Autor: Peťka

Rozvíjení dětské motoriky po domácku

V dnešní době jsou hračky pro děti moc drahé, tak proč si nevyrobit za pár korun jednoduché hračky/pomůcky na procvičení hlavičky, jemné motoriky apod.

Vždy dítěte ukážeme co po něm chceme. Po sléze vyzveme aby i sám to zkusil. Ze začátku můžeme vše dělat sním (střídat se). Vždy hodně chválíme.

Tady je pár nápadů ☺

Postačí nám nějaká plechovka, petka, kelímek,krabička apod. kde se dají dobře propíchat díry. Já jsem zvolila obal od nápoje Caro (má to i víčko, takže dovnitř můžeme i uskladnit rekvizity ☺)

Do dna jsem propíchala dírky. Postačí už jen špejle/špagety/drátek (ale ne ostrý) a hned je nová zábava skoro zadarmo hotová. Cílem je, aby dítě do otvorů vkládalo špejle. Procvičí se tím soustředěnost a přesnost pohybu.

 

Takto vztyčené špejle můžeme použít dále. Můžeme na ně navlíkat kostičky, korálky, gumičky či těstoviny široké. Procvičíme tím přesnost pohybu a soustředěnost.

I nadále můžeme tento kelímek použít na další hru. Nacvakání kolíčku. Dítě se naučí používat klešťový úchop. Několikrát mu to ukážeme, pak mu pomůžeme aby si vložil kolíčky mezi prstíky (palec a ukazováček) a několikrát cvakáme aby pochopil ten pohyb (většinou děti kolíčky jen odtrhávají od sebe). Synka to začalo bavit když mohl cvakat kolíčky na moje prsty či na oblečení. Udělali jsme si z toho srandu ☺

 

Další hra na procvičení prstíků, soustředěnosti a přesnosti je navlékání gumiček na kelímek/hrníček, plechovku apod.

 

I malé děti můžeme naučit barvičky. Sice nebudou vědět, že je to červená, žlutá, modrá apod… Ale dokáží už rozeznat, že každá věc má jinou barvu. Začneme nejprve se dvěmi barvami. Do mističky/talířku, kelímku dáme věci stejné barvy (kostičky, autíčka, barevné papírky apod.). Ukážeme dítěti, že do jedné mističky dáme všechny věci, které jsou např. žluté a do druhé mističky dáme vše červené. Můžeme to udělat zajímavější a udělat třeba pro kluky červenou garáž, kde budou parkovat červená auta. Nebo můžeme říci, že budeme dávat do mističky žluté kostečky jako sluníčko a červené kostičky jako jablíčko. Aby si to dítě s něčím spojilo.

 

Vše chce velkou trpělivost a čas. Rozhodně dítě do ničeho nenuťte a hlavně chválíme za každý pokus ☺




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Mramorová bábovkaMramorová bábovka

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.