Jak se zbavit ZAVŠIVENÍ (Pediculosis)


";

30.03.2015Autor: Pavlína

Jak se zbavit ZAVŠIVENÍ (Pediculosis)

Asi každá maminka už to zná, přivede své dítě do školky a na nástěnce visí oznámení pro rodiče znění: “Ve školce se vyskytly vši, kontrolujte dětem vlasy”.

Je velkým omylem myslet si, že vši jsou známkou nedostatečné hygieny. V dnešní době se bohužel jedná o stále aktuální problém a velmi častý strašák dětských kolektivů. Ani sebelepší osobní hygiena a byt uklizený jako klícka přenosu vší z vlásků do vlásků prostě neumí zabránit, protože se setkáváme s narůstající rezistencí (odolností) vší na běžně dostupné prostředky. K přenosu vší dochází při fyzickém kontaktu hlav.

Na vši obvykle upozorní nápadné drbání hlavy, případně už vzniklé drobné boláky a ranky na pokožce hlavy způsobené častým škrabáním.

Dobrá zpráva je, že určitá prevence naštěstí existuje a může být dostatečně účinná, čtěte dále.

Veš dětská (Pediculus capitis) je parazitický bezkřídlý hmyz se třemi páry nohou, který se usídluje ve vlasaté části hlavy. Dospělí samečci měří 2-3 mm. Samičky jsou o něco větší a přilepují svými výměšky na vlasy těsně u pokožky hlavy svá oválná bílá až nahnědlá vajíčka (hnidy) velikosti asi 1 mm. Těsně u pokožky hlavy je optimální teplota pro vylíhnutí larev, které se líhnou cca za 7-10 dní. Vylíhlé larvy jsou asi 1 mm dlouhé a jsou podobné dospělému hmyzu. Právě larvy sají krev (3x denně), způsobují známé svědění, ale nemnoží se. Dospívají za 10-12 dní. Dospělé vši sají krev častěji (4-5x denně). Samičky se dožívají přibližně 30 dní a nakladou za svůj život přes 50 vajíček (denně až 7 vajíček).

V minulosti se k hubení vší používaly chemické insekticidy, jejichž působení je založeno na poškození nervového systému vší. Nejstarší z nich, organochloridy (DDT a lindan), jsou velmi toxické a dnes by už vůbec neměly být používány.

Méně toxické jsou potom karbamáty (karbaryl – Diffusil H Forte, který nesmí být používán v těhotenství a při kojení!) a syntetické pyrethroidy (permethrin, fenothrin – Parasidose Shampooing). Jejich nevýhodou je vznik rezistence, někdy i zkřížené.

Nový způsob hubení vší je založen na fyzikálním principu - zadušení vší pomocí vybraných rostlinných nebo silikonových olejů, které pronikají do dýchacího systému vší. Následně také dochází u vší ke ztrátě schopnosti sát krev a jejich dehydrataci. Tento zcela odlišný princip působení vylučuje vznik rezistence. Navíc se oleje z pokožky hlavy nevstřebávají, takže jsou naprosto bezpečné nejen pro děti, ale i pro těhotné a kojící ženy. Oleje se nanáší na suché vlasy, rozetřou se po celém povrchu hlavy a nechají se působit. Kúru je nutné za 24 hodin (a následně ještě za cca týden) zopakovat.

Těchto přípravků je na trhu celá řada, namátkově např. Zdravotnické prostředky Paranit sprej a Pedicul Hermal, nebo kosmetické přípravky Ducray Itax lotion, Hedrin roztok, Parasidose odvšivovací přípravek.

Dále jsou dostupné kosmetické přípravky ve formě šamponů nebo balzánů. Jsou to bylinné extrakty s repelentním a insekticidním účinkem. Nanáší se na mokré vlasy a rozetřou se po celém povrchu hlavy, opět je nutno kúru za 24 hodin a poté za cca týden zopakovat. Můžete koupit např. Capissan forte šampon, Ducray Itax šampon, Liquido Duo šampon + balzám, Všiven balzám na vlasy aj.

Je nezbytné zlikvidovat všechna další možná ložiska vší – ložní prádlo a ručníky vyprat na 90 °C, matrace je nutno vyklepat nebo vyluxovat. Vši se mohou dále držet v hřebenech a kartáčích na vlasy, v čepicích a dalším oblečení, skříňkách ve školkách. Co nelze vyprat nebo vydezinfikovat, mělo by se uložit alespoň na 24 hodin do mrazáku.

Působení výše uvedených přípravků mohou některé hnidy odolat. Je proto třeba odstanit je i mechanicky, tzn. z vlasů vyčesat. Vlasy musí být mokré, nejlépe přelité teplou octovou vodou, protože po suchých vlasech může veš lézt a hřebenu unikat. Je třeba použít velmi hustý kovový hřebínek (tzv. všiváček), který je často u přípravků k hubení vší přibalen, ale samozřejmě jej lze koupit i samostatně. Pod česané vlasy je dobré dát bílý papír, abyste vyčesané parazity dobře viděli.

Hnidy, které se nedaří vyčesat, je třeba odstranit ručně, např. stáhnout nehtem. Živou hnidu poznáte podle toho, že při rozmáčknutí “lupne”. Naopak ty mrtvé jsou světlejší a bývají na odrůstajících vlasech umístěny dále od kořínků.

Pro likvidaci hnid se v posledních letech osvědčila také žehlička na vlasy, hnidy vlivem horka explodují.

Jako prevence proti opakovanému zavšivení se osvědčil čajovníkový olej – Tea Tree Oil, jehož vůně vši odpuzuje. Můžete 2 – 3 kapky přidat do běžného šamponu při každém mytí vlasů nebo zakoupit přímo šampon s jeho obsahem. Olejíček můžete také opakovaně vtírat do pokožky za ucho.

Mezi laiky jsou stále ještě doporučovány historické způsoby likvidace vší – např. použití petroleje nebo přípravků pro zvířata (Orthosan šampon pro psy). Tyto přípravky však mohou napáchat více škody než užitku, mohou totiž způsobit zdravotní komplikace, např. alergickou reakci nebo podráždění kůže, zejména na citlivé dětské pokožce a proto se jejich použití rozhodně nedoporučuje.

Úspěšnost odvšivení je třeba po 7 – 10 dnech zkontrolovat, protože právě za tuto dobu se z případné neodstraněné živé hnidy vylíhne larva a z ní nová veš, která naklade další vajíčka. Pokud najdete hnidy přilepené na vlasech do 1 cm od pokožky, znamená to, že máte opět živé vši.

Pokud žádné prostředky opakovaně nepomůžou, zůstává ještě jedna možnost a to ta radikální – ostříhání vlasů.....vši se totiž na vlasech kratších 1cm prostě neudrží.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Hlívová smaženiceHlívová smaženice

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.