Pejsci k dětem


";

08.06.2015Autor: Peťka

Pejsci k dětem

Jaký je nejlepší pes pro děti? To je častá otázka, ale není na ni žádná konkrétní odpověď. Můžete si přečíst desítky pozitivních zážitků s tím nebo oním plemenem a ve finále zjistit, že takový pejsek není vůbec pro vás a vaše ratolesti vhodný. Je to dáno tím, že ačkoliv známe obecnou charakteristiku plemene, musíme si uvědomit, že stejně jako je tomu u i člověka, každý pes je individualitou. Je třeba vzít v úvahu vždy spoustu faktorů: Psí povahu, vaši schopnost psa vychovat a uživit, vhodnost jednotlivých plemen do bytu či na zahradu, k batolatům nebo odrostlejším školákům.Mezi plemena doporučená pro domácnosti s malými dětmi patří labradoři, retrívři, bíglové, teriéři, pudlíci a kólie. Také existují plemena, u kterých se předpokládá, že se s dětmi špatně snesou – ale i zde samozřejmě výjimka potvrzuje pravidlo. Za psa s povahou nevhodnou k dětem se označuje například čau čau, jezevčík, výmarský ohař, čivava nebo afgánský chrt.

Dobré rady začátečníkům

Sbírejte názory zkušených pejskařů: existuje řada odborných knih, časopisů a internetových portálů, kde naleznete podrobné informace o rase, po které toužíte. Sledujte on-line diskuze, ptejte se kamarádů, sousedů, kolegů, kteří vlastní psa a děti zároveň. 

Ptejte se na geny. Při výběru štěněte se u chovatele zajímejte o charakter jeho rodičů. Je-li otec psa silný obranář a nemá rád děti, poohlédněte se raději někde jinde. Dokonce i štěňata z jednoho vrhu od pohodových rodičů se liší kus od kusu. Dobrý chovatel by vás měl upozornit, zda je pes pro vás vhodný.

Na velikosti záleží! Dejte pozor, aby vám roztomilé malé štěňátko, až vyroste, nezabralo polovinu bytu.

Vyberte si psa bez specifických požadavků. Starost o něj  padne hlavně na vaše bedra. Proto je vhodnější rasa, která nepotřebuje podnikat denně dvouhodinové túry, nebude nadměrně slintat na vašeho potomka a dokáže zvládnout alespoň základní povely potřebné pro harmonické soužití. 

Vezměte v úvahu finanční náročnost. Počítejte s jednorázovými náklady jako vodítko, řemínek, misky, pelech, ale také s dlouhodobými výdaji na stravu, veterináře, případně výcvik.

Pořizujete si dalšího člena rodiny, proto se obrňte svatou trpělivostí. Zpočátku to bude to jako s malým dítětem, včetně počůrávání a nutnosti pochovat.

Nikdy, ale opravdu NIKDY nenechávejte dítě, a už vůbec ne malé, s jakýmkoli psem o samotě! I ten nejlepší domácí přítel může napadnout člověka. Ač milované, pořád je to „jen" zvíře se svými instinkty.

Labrador:

Děti tyto pejsky milují, stejně jako psi je. Jsou schopni si s nimi celý den hrát a současně i na ně dávat pozor. Tím jsou také dobří hlídači, a pokud máte opravdu mladou rodinu, tím je teď na mysli kojenec v kočárku, bude vám labrador perfektním pomocníkem. Větší děti se pak s pejskem mazlí, nechávají ho aportovat, což tento pes potřebuje jako sůl.

Retrívr:

Zlatý retrívr je poslušný a inteligentní pes, kterému je dána přirozená schopnost pracovat. Je laskavý, přátelský, důvěřivý i sebejistý, zároveň také citlivý, ostražitý a snadno cvičitelný.

Labrador:

Je milý, věrný, vyrovnaný a neobyčejně laskavý k dětem. Je stále přátelsky nakloněn, ale k vetřelcům se chová ostražitě. Vyniká láskou a přítulností a je ochoten se podílet na veškeré vaší činnosti

Bígl:

Povaha je milá, přátelská k lidem i psům, bez agresivity či bázlivosti. Výborně zastane roli domácího společníka a kamaráda pro děti. je milý, přátelský a samostatný pes. Není agresivní a ani příliš temperamentní. Bígl je kamarádský, bystrý a nenáročný pes. Miluje svého pána a jeho rodinu.

Teriér:

Je neskutečně veliký kamarád nejen s dospělými, ale i dětmi. Je milý, vlídný, přítulný, neudělá nepořádek, nic nezničí

Pudl:

Je známý svou inteligencí a učenlivostí, Je velice vázaný na svého páníčka, jemuž je naprosto oddán, ale na oplátku vyžaduje jeho pozornost. Pudl je jemný a senzitivní pes, který nemá rád hrubé zacházení. Pudl umí být velmi dobrým, něžným společníkem, na člověka je velmi vázaný a nemá tendence utíkat.

Kolie:

Je neuvěřitelně inteligentní a aktivní. Miluje život v kruhu rodiny, výborně se snáší s dětmi. Svou rodinu věrně chrání, což z ní dělá výborného hlídače. Kolie je jemná, přítulná a velmi dobře ovladatelná. Potřebuje kontakt s člověkem




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Květáková polévka s krutonkyKvětáková polévka s krutonky

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.