Už batolata mohou začít s vybarvováním omalovánek


27.01.2019Autor: MáMáma.cz

Už batolata mohou začít s vybarvováním omalovánek

Do rukou dětí patří jednoznačně pastelky. Ani digitální doba by vás neměla svést na scestí a neměli byste opomenout svým dětem umožnit to klasické čmárání po papíře. Řada psychologů zastává názor, že rozvoj mozku je úzce spjat s grafomotorikou. Nemusíte toužit mít doma hned Pabla Picassa. Přesto byste nejlépe už od roka a půl měli své dítě seznamovat s křídou, pastelkou nebo jinými barvičkami. A jakmile má za sebou první čáry, nabídnout mu více – nejlépe zábavu v podobě omalovánek.

Omalovánky zdarma

K prvnímu seznamování se s omalovánkami jsou nejlepší samostatné stránky k vymalování. Malé dítě ještě neumí s publikacemi, jakými jsou klasické omalovánky z obchodů, zacházet. Stránky trhá nebo krčí. Pro batolata je to přirozené chování. Nám připadá jako destruktivní, ale děti pouze zjišťují, co ten který materiál dovede, či se seznamují s akcí a reakcí. Nejjednodušší je proto 1,5 až dvouletým batolatům předkládat jednotlivé stránky k vymalování. Webový projekt Malypablo.cz nabízí jednoduché omalovánky k vytisknutí zdarmaJsou ideální pro děti od batolat až po předškolní věk. Zabaví však i mladší školáky.

Kdy začít s omalovánkami?

V podstatě tehdy, kdy začne vaše dítě bezpečně pracovat s pastelkami. Což bývá obvykle v období mezi 1,5 až 2 let. Bezpečně je myšleno pro dítě. Pro pastelky samotné ještě zdaleka ne. Dítě s nimi velice často hází, nebo mu padají. Důležité je proto koupit kvalitní pastelky, které se nelámou. Optimálně kratší, nebo si doma podomácku dlouhé pastelky rozříznout na dvě. Nejlepší jsou tříboké pastelky, které podporují správný úchop dítěte.

Omalovánky však lze vybarvovat i voskovkami. Dnes jsou velkým hitem tzv. magické voskovky, ale skvěle poslouží i běžné netoxické, opět nejlépe tříboké voskovky. Pod dozorem se nemusíte bát zhruba dvouletému dítěti svěřit do rukou ani vodovky. Překvapivě si se štětcem poradí docela snadno.

Omalovánky pomáhají i s rozvojem řeči nebo s prvním čtením

Malypablo.cz nabízí jednoduché omalovánky, díky kterým se dítě seznamuje i s prvními slovíčky, nebo si na nich dokáže rozvíjet slovní zásobu. Vhodné jsou například omalovánky zvířat, sporty, auta nebo pohádkové postavy. Nebojte se už u malých dětí začít pracovat s písmenky. Vymalovává-li dítě třeba kočku, hrajte si s obrázkem dál a napište na obrázek, o jaké zvířátko jde. Vždy zdůrazněte první písmenko slova.

Řada dětí si navíc již v předškolním období začíná budovat své první koníčky. Oblíbí si auta, pejsky nebo koně. I tyto děti skvěle zaujmou omalovánky zdarma. Třeba když pro ně budete hledat pěkné omalovánky koně.

Vybarvování omalovánek – to je zábava pro děti, která je vždy po ruce

Kdykoliv si snadno vytisknete jakýkoliv nový nebo oblíbený motiv k vymalování. Omalovánky k vytištění zdarma máte vždy po ruce. Vytisknout si je lze i do zásoby – na dovolenou, na cesty i na víkend k babičce. Nemusíte s sebou tahat kufr hraček, které pak někde zapomenete. Je lepší zabalit pár voskovek či pastelek a vytištěné omalovánky.


Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Křenová omáčkaKřenová omáčka

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.