Končí mi mateřská, co dál?


";

01.07.2014Autor: Michaela

Končí mi mateřská, co dál?

"Mám rodinu, všechno klape, jak má a moje mateřská se pomalu blíží ke konci. Strávila jsem přes 3 roky doma a najednou se musím vrátit do pracovního procesu. Co mám čekat? A jaké možnosti mám, když chci být víc s dětmi?" říkáš si nervózní u zrcadla. Žmouláš si ruce, které se ti trochu klepou, když si žehlíš košili a chystáš se na pohovor.

Čas mateřské prostě jednou skončí a pokud jsi výchovu ratolesti nenechala na svém partnerovi, tak se dřív nebo později budeš sama vracet k práci. Rozhodně nepanikař. Nadechni se a přečti si několik rad, které je dobré udělat, aby ses cítila v celé situaci v pohodě.

Některé z nás se vrací zpátky do svého zaměstnání, kde jim šéf takzvaně podržel místo. Nemusíme si proto dělat s prací takové starosti, i když se za ty 3 roky možná ledacos změnilo. Zkus si uvědomit, co všechno jsi doteď zvládla, starala jsi se sama přes den o dítě nebo děti a věř mi, že já moc dobře vím, že to vyžaduje obrovskou pozornost.

Dej si čas a uvidíš, že se v práci brzy aklimatizuješ. Vůbec není od věci chodit do práce ze začátku jenom na pár dní v týdnu. Znám maminky, které volí tuhle strategii. Postupně přibírají dny v práci a děti si zvykají na školku. Je to mnohem plynulejší a děti i maminka jsou spokojené. Říká se tomu flexibilní pracovní doba, kdy jsi v práci jenom v určité hodiny a zbytek dne máš volno. Samozřejmě pro maminky podnikatelky tohle neplatí.

Další variantou je ne zrovna přitažlivý název stlačený pracovní týden. Pracuješ 4 dny v týdnu po 10 hodinách. Zajímavá varianta, která ale není tak flexibilní a skoro se může člověku zdát, že se docela napracuje.

Pak je tu měsíční pracovní fond. To už je mnohem lákavější. Zaměstnanec si může rozvrhnout pracovní dobu týdne tak, že na konci měsíce má odpracováno, co potřebuje. To je naprosto ideální varianta pro maminky, které se vrací do práce. Můžeš si libovolně posouvat práci v týdnu, jak potřebuješ a někdy pracovat méně nebo víc podle potřeby.

Tohle všechno jsou reálné možnosti, které máš k dispozici. A přitom asi nejznámější, kterou znáš je částečný úvazek. Pracuješ sice každý den, ale ne celou pracovní dobu. Pro hard-core maminky je možnost pracovat třeba jenom dva dny v týdnu, ale v těch dvou dnech bude o to víc práce.

Nakonec je tady ještě práce z domova, kterou sice moc zaměstnavatelů nenabízí, ale co kdyby? Rozhodně není od věci to „na koberečku“ taky probrat.

Všechno je vždy o domluvě a dá se najít řešení, které potřebuješ. Nejlepší je si udělat plán a napsat si, co vlastně chceš. Kolik čas jsi schopná a ochotná dát práci a kolik ho zatím budeš věnovat malému. Někdo chce pracovat víc, někdo míň, ale především je důležité, aby to všem sedělo.

Pamatuj, že šťastná máma = šťastné dítě a to bez rozdílu. Jsou i mamči, které mají chůvy a jsou s tím naprosto v pořádku a jejich děti taky. Je to na tobě, jak si to nastavíš. Tak s chutí do toho.

Tip: Přemýšlíte, že se ještě pustíte do studia VŠ? Ať už úplně nově, nebo dotáhnete do konce rozdělanou školu?  Nápad je to perfektní, jen musíte počítat s časovou náročností. Vše se však dá zvládnout a to i s pomocí služby vypracování seminárních prací na zakázku, případně v posledních fázích studia také vypracování podkladů diplomové práce.  

 

 

 




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

LoupáčkyLoupáčky

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.