Kolik stojí dětská rovnátka?


";

29.01.2015Autor: MáMáma.cz

Kolik stojí dětská rovnátka?

Byla vašemu dítěti indikována ortodontická léčba, nebo očekáváte, že se tomu tak v budoucnu stane? Jak nákladná tato péče je a jak vysoká je spoluúčast rodičů?

Ortodontická léčba u dětí

Na ortodontickou vadu upozorní rodiče dítěte ošetřující stomatolog, přičemž ortodontickou léčbu lze zahájit již na smíšeném chrupu.

U dětí se může při léčbě postupovat nejprve pomocí snímatelných rovnátek (nošených po co nejdelší část dne i noci – zde je velmi důležitá disciplína a odhodlanost každého dítěte) a další fází jsou fixní, tedy nesnímatelná rovnátka. Poslední fází je tzv. fáze retenční neboli udržovací, kdy jsou zuby udržovány v nové pozici po řadu několika let po ukončení léčby rovnátky.

Jak je ortodontická léčba hrazena

Jak u dětí, tak u dospělých jsou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny veškeré lékařské výkony, spoluúčast pacientů (v případě dítěte rodičů) se týká materiálu, tedy samotných rovnátek a dalšího použitého materiálu.

V případě snímatelných rovnátek pojišťovna přispívá na použitý materiál v závislosti na typu vady. U nejméně závažných vad je spoluúčast pacienta 50 %, u závažnějších 80 % nebo dokonce 100 %. Míru spoluúčasti definuje úhradová vyhláška Ministerstva zdravotnictví.

V případě fixních rovnátek je použitý materiál vždy plně hrazen pacientem, a pro rodiče může představovat poměrně velkou finanční zátěž. Některé zdravotní pojišťovny přispívají na léčbu fixními rovnátky nad rámec veřejného zdravotního pojištění v řádech stokorun až tisícikorun.

Náklady na rovnátka při spoluúčasti

Vyčíslit náklady na ortodontickou léčbu obecně je poměrně těžké, cena se vždy odvíjí od konkrétní vady a zvoleného typu rovnátek. Cenově nejdostupnější, ale také nejefektivnější a zároveň nejviditelnější, jsou rovnátka kovová. Jejich cena se pohybuje okolo sedmi tisíc na jednu čelist. Pokud je léčba komplikovanější, nebo je zvolen dražší typ rovnátek, náklady jsou samozřejmě vyšší.

Ortodontista po prvotním vyšetření a sejmutí otisků připraví léčebný plán, který obsahuje i finanční kalkulaci – rodiče tak vědí dopředu, kdy budou hradit největší část nákladů (některé náklady na materiál nabíhají v průběhu léčby, protože se některé součásti rovnátek mění či doplňují).

V nákladech na léčbu, které zpracuje ve formě plánu ortodontista, zpravidla nebývají náklady na dentální hygienu. Při nošení rovnátek je totiž nesmírně důležitá perfektní ústní hygiena, které nelze (ani bez rovnátek) dosáhnout používáním jednoho zubního kartáčku. Při léčbě rovnátky je třeba počítat se s používáním sady speciálních mezizubních kartáčků, případně zubní nitě, vosku na zámky a dalších pomůcek. V závislosti na typu rovnátek se tyto náklady mohou pohybovat v řádu nižších set korun měsíčně. Cena za ošetření zubů dentální hygienistkou (které je u některých typů rovnátek nutné čas od času proto, že si zuby pacient sám dost dobře vyčistit nemůže), přičteme ještě náklady od 350,– korun výše, v závislosti na náročnosti provedení.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Zeleninovo pohanková polévkaZeleninovo pohanková polévka

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.