Táta na rodičovské


";

06.10.2014Autor: MáMáma.cz

Táta na rodičovské

Na rodičovskou dovolenou odchází v drtivé většině případů v České republice ženy, muži tvoří pouhých 1,8 procent z celkového počtu osob na rodičovské. Co je k tomu vede a s jakými problémy se musí potýkat?

Kdy jde táta na rodičovskou?

Tradiční rozdělení rolí mezi mužem a ženou není zdaleka tak passé, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pokud jde o péči o děti, je těžiště přesunuto převážně na ženu, v jiných oblastech rodinného života je přitom poměr sil jiný. Rodičovská dovolená tak zůstává zdá se stále doménou matek.

Jaké jsou důvody toho, proč muž nastoupí na rodičovskou? Zpravidla je tomu tehdy, když vydělává méně než žena. Dále se jedná o muže, kteří podnikají nebo mají jinou formu flexibilní práce, a mohou být s dětmi přes den. Nebo jde o muže, kteří chtějí přerušit profesní dráhu a věnovat se dítěti. Nutno ovšem podotknout, že z celkového počtu mužů, kteří by tyto parametry splňovali, jich jen pár na rodičovskou opravdu odejde.

Rodičovská v České republice

Na rodičovskou dovolenou u nás může nastoupit jak matka, tak otec, případně se mohou střídat.

Nemohou na ale ní být oba současně.

V okolních zemích otcům náleží například několik dní volna po narození potomka, český otec takovou možnost nemá. Může však s dětmi zůstat do 4 let jejich věku doma, a to vše se státním příspěvkem. Otců na rodičovské rok od roku přibývá, matky, které navštěvují mateřská centra, se s nimi stále častěji potkávají a mají možnost porovnávat sebe a otce na rodičovské. Jejich přístup je jiný, rozhodně však nelze říci, že by ve své roli neobstáli.

Návrat po rodičovské do práce

Stejně jako ženy se otcové na rodičovské potýkají při návratu do práce s řadou problémů. Podle vlastních výpovědí je na ně pohlíženo jako na nezvyklý úkaz, ženami jsou však výrazně lépe hodnoceni. Ze zkušeností otců, kteří alespoň na čas zůstali s dítětem na rodičovské, vyplývá, že jim to umožnilo vyzkoušet si roli, kterou dosud neznali, a že si více váží svých partnerek. Shoda panuje i na tom, že tato zkušenost přispěla ke stmelení rodiny.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Kuřecí kousky v rajčatové omáčceKuřecí kousky v rajčatové omáčce

Jednoduché a lehké jídlo na kterém si pošmakne celá vaše rodina za 30min je hotovo.

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.