Jak si sestavit zdravý jídelníček


06.12.2016Autor: MáMáma.cz

Jak si sestavit zdravý jídelníček

I když to tak může vypadat, není tak těžké vytvořit si dietní jídelníček a tápajícím může vždy pomoci nějaký výživový poradce. Jídelníček je důležité tvořit podle toho, kolik vážíte, ale hledět i na výdej energie. Je rozdíl, jestli pracujete v kanceláři a celý den sedíte u počítače nebo pokud jste celý den na nohou a děláte těžkou manuální práci. Jak si sestavit zdravý jídelníček?

Důležité je pravidelně jíst alespoň pětkrát denně v malých porcích. Z počátku si vše zapisujte, ať více, co konzumujete. Možná se budete divit, jaké laskominy si přes den dopřáváte. Dalším důležitým krokem je plánování jídla. Jen tak máte šanci na úspěch.

Snídaně

Snídaně je velmi důležité jídlo a rozhodně byste ji neměli opomíjet. Snídaně by měla tvořit asi 25 % denního příjmu potravy. K snídani se skvělé hodí vločková kaše s ovocem a semínky, müsli, celozrnný chléb se sýrem, libovou šunkou, tvarohovou pomazánkou nebo vejcem. Vhodný není bílý chléb, pečivo, klobásy, párky, míchaná vajíčka, tučné salámy a pomazánky, zapékané müsli či s obsahem tuku a cukru, med a marmeláda.

Svačinka dopoledne

Toto jídlo by mělo být lehké a výživné. Zkusit můžete jogurt s lžíci vloček, ovoce, mléčné výrobky, ovoce, apod.

Oběd

U oběda se rozhodně nemusíte přejídat. Vynechte klasickou českou kuchyni, která je dosti tučná a nezdravá. Příloha by měla být do 200 g. Nezapomeňte přidat velkou porci zeleniny, skvělá je např. cuketa či lilek. Oběd by měl stejně jako snídaně cca 25 % denního příjmu. Vhodné je kuřecí maso a ryby s menší přílohou, houby, zeleninová jídla, netučné omáčky. Nevhodná jsou smažená jídla, tučné maso, tučné omáčky, knedlíky či sladká jídla.

Svačinka odpoledne

I tato svačinka by měla být lehká. Výborný bude salát, nějaké ovoce, jogurt či půl chleba s pomazánkou, šunkou, apod. Měla by zaujímat asi 10 % denního příjmu.

Večeře

Večeře by měla být velká tak akorát a tvořit 20 % denního příjmu. Rozhodně by měla být menší než oběd. Vhodné je kuřecí maso s oblohou a menší přílohou, zeleninový salát, celozrnné pečivo, apod. Nevhodné je příliš mnoho pečiva, tučné a smažené pokrmy, ovoce.

Při tvorbě zdravého jídelníčku si hlídejte, aby vaše jídlo obsahovalo sacharidy i bílkoviny. V první části dne by měly převažovat sacharidy a bílkoviny ve druhé části. Když se budete takto stravovat a zvyknete si na to, budete se lépe cítit i vypadat.


Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Nepečený matcha cheesecakeNepečený matcha cheesecake

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.