I když to tak může vypadat, není tak těžké vytvořit si dietní jídelníček a tápajícím může vždy pomoci nějaký výživový poradce. Jídelníček je důležité tvořit podle toho, kolik vážíte, ale hledět i na výdej energie. Je rozdíl, jestli pracujete v kanceláři a celý den sedíte u počítače nebo pokud jste celý den na nohou a děláte těžkou manuální práci. Jak si sestavit zdravý jídelníček?
Důležité je pravidelně jíst alespoň pětkrát denně v malých porcích. Z počátku si vše zapisujte, ať více, co konzumujete. Možná se budete divit, jaké laskominy si přes den dopřáváte. Dalším důležitým krokem je plánování jídla. Jen tak máte šanci na úspěch.
Snídaně
Snídaně je velmi důležité jídlo a rozhodně byste ji neměli opomíjet. Snídaně by měla tvořit asi 25 % denního příjmu potravy. K snídani se skvělé hodí vločková kaše s ovocem a semínky, müsli, celozrnný chléb se sýrem, libovou šunkou, tvarohovou pomazánkou nebo vejcem. Vhodný není bílý chléb, pečivo, klobásy, párky, míchaná vajíčka, tučné salámy a pomazánky, zapékané müsli či s obsahem tuku a cukru, med a marmeláda.
Svačinka dopoledne
Toto jídlo by mělo být lehké a výživné. Zkusit můžete jogurt s lžíci vloček, ovoce, mléčné výrobky, ovoce, apod.
Oběd
U oběda se rozhodně nemusíte přejídat. Vynechte klasickou českou kuchyni, která je dosti tučná a nezdravá. Příloha by měla být do 200 g. Nezapomeňte přidat velkou porci zeleniny, skvělá je např. cuketa či lilek. Oběd by měl stejně jako snídaně cca 25 % denního příjmu. Vhodné je kuřecí maso a ryby s menší přílohou, houby, zeleninová jídla, netučné omáčky. Nevhodná jsou smažená jídla, tučné maso, tučné omáčky, knedlíky či sladká jídla.
Svačinka odpoledne
I tato svačinka by měla být lehká. Výborný bude salát, nějaké ovoce, jogurt či půl chleba s pomazánkou, šunkou, apod. Měla by zaujímat asi 10 % denního příjmu.
Večeře
Večeře by měla být velká tak akorát a tvořit 20 % denního příjmu. Rozhodně by měla být menší než oběd. Vhodné je kuřecí maso s oblohou a menší přílohou, zeleninový salát, celozrnné pečivo, apod. Nevhodné je příliš mnoho pečiva, tučné a smažené pokrmy, ovoce.
Při tvorbě zdravého jídelníčku si hlídejte, aby vaše jídlo obsahovalo sacharidy i bílkoviny. V první části dne by měly převažovat sacharidy a bílkoviny ve druhé části. Když se budete takto stravovat a zvyknete si na to, budete se lépe cítit i vypadat.