V menopauze si dopřejte dostatek odpočinku a přidejte vhodné bylinky


29.09.2021Autor: MáMáma.cz

V menopauze si dopřejte dostatek odpočinku a přidejte vhodné bylinky

Člověk má v životě několik jistot. Jednou z nich je smrt a mezi ty další patří například menopauza. Ta přijde zcela jistě v životě každé ženy, ale i muže. Většina žen se jí obává, protože je spojena nejen s koncem plodného období, ale také s nepříjemnými stavy, o které nikdo nestojí. Přesto však jejím příznakům můžete předcházet nebo je alespoň zmírnit.

Kdy můžete čekat menopauzu?

U většiny žen tento stav nastane obvykle mezi 40. a 50. rokem života. Jeho příznakem je utlumení funkce vaječníků a s tím spojené postupné zastavení menstruačního cyklu. Žena již tedy nemůže přijít do jiného stavu. Zajímavostí je, že doba, ve které nastane menopauza, je u dcer přibližně stejná jako u jejich matek. Je tedy podmíněna dědičně. Nic se ale neděje najednou. Změny se objevují pozvolna a již několik let před nástupem menopauzy může žena pociťovat příznaky, které jsou s tímto procesem spojené. Tomuto období se říká perimenopauza. Tento stav může žena pociťovat již dokonce 5 let předtím, než menopauza opravdu přijde. Projevuje se návaly horka, výkyvy nálad, potížemi s močovou soustavou, problémy se spánkem či bolestí na prsou. Dobrou zprávou je, že i v tomto období se dá ještě otěhotnět.

Jak si zpříjemnit perimenopauzu?

Negativní důsledky perimenopauzy můžete eliminovat konzumací některých bylinek, které si poradí se stabilizací hormonální soustavy. Jde například o peruánskou macu anebo kotvičník, který je sice znám jako prostředek pro zvýšení mužského libida, ale právě u žen může fungovat také velice dobře. Jestliže chcete v tomto období ještě otěhotnět, je na místě se zabývat stavem vašich hormonů a nasadit po dohodě s lékařem odpovídající léčbu. S mírnějšími stavy si ale mnohem lépe a bez negativních účinků poradí právě bylinky. S kotvičníkem můžete vyrazit vstříc úpravě hladiny hormonu estrogenu, případně progesteronů, které jsou důležité pro fungování ženského organismu. Obě bylinky velmi dobře fungují také jako podpora trávení, které se obvykle v menopauze v důsledku hormonálních změn také neocitá v nejlepší kondici.

Dopřejte si odpočinek

Nezapomeňte, že nejlepším lékem na všechny tělesné i duševní neduhy je chvilka klidu a uvolnění. Vyhraďte si na ni každý den alespoň několik minut a nenechte se o ni okrást ani partnerem či dětmi.

 

 

 


Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Tvarohové knedlíky s meruňkamiTvarohové knedlíky s meruňkami

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.