Seznamte se s metodami asistované reprodukce


22.10.2019Autor: MáMáma.cz

Seznamte se s metodami asistované reprodukce

Patříte mezi páry, jimž se dlouhodobě nedaří otěhotnět přirozeným způsobem? Nepoddávejte se frustrujícím pocitům a najděte cestu díky umělému oplodnění. Není se za co stydět, v poslední době se s touto potíží potýká stále více párů.

Co znamená termín asistovaná reprodukce?

Proč je v současnosti umělé oplodnění tolik rozšířené? Stojí za ním zvyšující se věk prvorodiček i nastávajících otců, kteří odkládají rodičovství kvůli kariéře či cestovatelským plánům. Se stoupajícím věkem poté klesá kvalita spermií a vajíček. Léčba neplodnosti spočívá v asistované reprodukci, která se odehrává v reprodukčním centru. Od roku 1978, kdy bylo počato první dítě v Petriho misce, byly na svět přivedeny miliony tzv. dětí ze zkumavky. V čem spočívá samotný proces umělého oplodnění? Setkat se můžeme rovněž s pojmem IVF neboli in vitro fertilizace. Jde o několik individuálních kroků, jež vedou k úspěšnému početí. Řadíme k nim hormonální stimulaci a drobné chirurgické zákroky v podobě hysteroskopie, odebrání oocytů, přenosu embrya atd. Důležité je zmínit fakt, že u této metody k oplodnění vajíčka nedochází v těle matky, nýbrž v laboratoři.

Cest k vysněnému miminku je nespočet

Před zahájením asistované reprodukce je třeba podstoupit vyšetření plodnosti, jež zahrnuje anamnézu, gynekologické vyšetření, zjištění hladiny hormonů v těle, spermiogram a sérologii. Na základě zjištěných výsledků je stanovena nejoptimálnější metoda umělého oplodnění. První z nich je IUI čili intrauterinní inseminace spočívající v zavedení spermií do děložní dutiny. Jedná se o jednu z nejméně invazivních metod asistované reprodukce. Dále je to mimotělní oplození, což je zmiňované IVF. Patří mezi nejběžnější formy umělého oplodnění, neboť se co nejvíce přibližuje oplodnění přirozenému. I když se celý proces odehrává v laboratoři, spermie musí do vajíčka proniknout bez pomoci. Třetí metodou je ICSI neboli intracytoplasmická injekce spermie. Jak název napovídá, spermie se vpraví přímo do vajíčka.

Jak probíhá samotná léčba?

Budeme-li hovořit o metodě IVF, je nutné se nejprve telefonicky, online nebo osobně zaregistrovat. Poté následuje výše uvedené vyšetření plodnosti. Dle zjištěných výsledků s vámi lékař bude konzultovat navržený způsob léčby. Po odsouhlasení nastává období stimulace v rozmezí 12-16 dní, kdy je nutné užívat předepsané léky. Po 5.-7. dnu stimulace bude proveden ultrazvuk, kde se zjistí, jak se daří vajíčkům. O několik dní později dojde k tzv. punkci oocytů neboli odběru vajíček. Ve stejný den musí být připraveno i mužské sperma, aby se mohlo provést oplodnění. Po 3-5 dnech se uskuteční přenos embryí do dělohy ženy. Poté vás čeká psychicky nejnáročnější období, které trvá cca 14 dnů, kdy se čeká na úspěšnost umělého oplodnění. Doporučuje se proto relaxovat a užívat všech předepsaných léků a vitamínů. Celý proces završí provedení těhotenského testu. Pokud je pozitivní, obrátíte se na svého gynekologa, s nímž budete až do porodu absolvovat veškerá těhotenská vyšetření.

Budete jako v bavlnce

Reprodukční klinika si je vědoma toho, v jak psychicky náročné situaci se nacházíte. Z toho důvodu k vám bude odborný personál přistupovat ohleduplně a přátelsky. Dostane se vám komplexní diagnostické a léčebné péče, při níž budou maximálně využity nejnovější poznatky a techniky v oblasti umělého oplodnění. Samozřejmostí je špičkové vybavení, zajištění nejvyššího lékařského standardu, diskrétnost, transparentnost a žádné čekací lhůty. Chcete-li se dozvědět více, vše potřebné naleznete na webových stránkách klinik https://www.ferticareprague.eu/cz/ a https://www.ivf-kv.cz/.


Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Losos na pomerančíchLosos na pomerančích

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.