Ideální porodnice? Ano.


";

13.06.2014Autor: MáMáma.cz

Ideální porodnice? Ano.

Naše mámy před několika desítkami let tuhle otázku neřešily. Prostě jely do nejbližší porodnice. Dnes o porodu spousta žen mnohem víc přemýšlí a logicky se tedy ptají, kde chci přivést na svět svoje miminko?

Při výběru porodnice je důležité vědět, co vlastně chcete. Jestli je pro vás rozhodující bezpečí a špičkově vybavená porodnice, nebo jestli chcete rodit co možná nejvíce přirozeně, třeba jen s porodní asistentkou a brzy po porodu odejít domů. Doporučuji si proto vypracovat porodní plán. Už při jeho sestavování si uvědomíte a utřídíte, co je pro vás při porodu opravdu důležité a z čeho prostě neslevíte. Na internetu je k dispozici spousta vzorů porodních plánů a při jejich pročítání můžete narazit na věci, které by vás samotnou třeba ani nenapadly, zvlášť pokud budete rodit poprvé.

První krok v pátrání po ideální porodnici bude určitě probíhat na internetu.

 

V dnešní době internetu je skoro hřích toho nevyužít. Nebojte si tedy trochu prokliknout stránky Vaší vyhlédnuté porodnice. Můžete využít třeba i různá diskuzní fóra, kde jednotlivé porodnice hodnotí přímo maminky. Je ale důležité si z nich vzít to podstatné - každému sedí něco jiného, a tak zatímco některá může na porodnici nadávat, že si jí tam nikdo nevšímal a nechali ji rodit jen s porodní asistentkou, jiná by takový přístup naopak uvítala.  

 

S hotovým porodním plánem je pak dobré vydat se do vyhlédnuté porodnice. Některé pořádají informativní schůzky pro zájemce, spojené i s prohlídkou, což potěší. Klidně se ptejte na konkrétní věci, které vás zajímají. Z odpovědí personálu a jejich chování zjistíte nejvíc.

 

Když už máte porodnici vybranou, budete zřejmě řešit další otázku:

 

Jak zajistím, aby vše běželo podle mých představ?

 

Je fajn plán předem s někým, kdo má toto v porodnici na starost probrat a v ideálním případě si ho nechat i orazítkovat. Hodí se sebou mít k porodu i doprovod. Třeba partnera. Hodně tatínků si přeje být u porodu, ale někdy se bojí, že to sami nevydrží a ztrapní se tím, že před doktory zkolabují. Často také nevědí, co mají vlastně dělat a jak pomoct. Může být proto fajn, dát jim jasný úkol - já budu rodit, a tvůj úkol je být tu se mnou. Drž mě prosím za ruku, komunikuj s doktory, co je potřeba.

 

Důležité může být i vaše odhodlání a sebejistota. Když lékař uvidí, že jste si naprosto jistá, co chcete a co ne, a že skutečně víte, co a proč je pro vás důležité, je to i pro něj lepší. Věci se dají ovlivnit prostým naladěním - pokud si budete porod představovat jako boj s personálem a půjdete do porodnice doslova naježená a připravená se hádat, dost možná si k tomu předpřiravíte půdu. Co když jsou tam lékaři a sestry proto, aby Vám pomohli a podpořili Vás. Jinak to ani nedává smysl. Všem jde o stejnou věc. A to, aby všechno proběhlo, co nejlépe a byla jste v pořádku Vy i miminko.

 

Nalaďte se, věřte si, připravte si všechno tak, abyste se v tom cítila nejlépe. Soustřeďte se na to nejlepší, protože tam kam soustředíte energii, tam to roste.

 



Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Květáková polévka s krutonkyKvětáková polévka s krutonky

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.