Kratom – zázračný prášek z Asie


19.08.2021Autor: MáMáma.cz

Kratom – zázračný prášek z Asie

Už jste někdy slyšeli o vysokém, třicetimetrovém stromu z Asie, z jehož listí se vyrábí kratomový prášek? Pokud ne, čtěte dál… Třebaže je tento produkt v Asii velice známý a uctívaný, v Čechách i v celé EU o něm není povědomí příliš rozšířené. Kratom v našich končinách není registrovaný jako potravina, ani jako potravinový doplněk, proto se na každý sáček, ve kterém je kratom byť jen částečně obsažen, musí uvádět, že se jedná pouze o sběratelský předmět.


Jaké existují druhy kratomu?


Kratom rozdělujeme na tři základní barvy. Zelený, červený a bílý. Asi nejznámější je zelený kratom. Ten vzniká tak, že se nasbírají čerstvé listy kratomového stromu, usuší se a potom se sušený list rozemele na jemný prášek.


Červený kratom oproti tomu vznikne trochu jinak. Čerstvě natrhané listy se nejprve uskladní ve velkých pytlích, nechají se tam někoik dní odležet a a potom se z uzavřeného pytle vyndají a nechají se usušit. Sušené listy se opět rozemelou na jemný prášek a ten má v důsledku fermentace načervenalou barvu.
Bílý kratom je směsí zeleného a červeného kratomu, jenom s tím rozdílem, že se do něj přidávají i nasušené a následně rozdrcené stonky a žíly listů.


Existují i jiné druhy a odrůdy kratomu?


Někdy se na internetu můžete dočist takovou informaci, dokonce se dočtete o názvech kratomu jako meang Da, Geer Malay apod. Ve skutečnosti se však nejedná o jiné druhy kratomu, ale o směsi a mixy výše uvedených základních barev. Není to nic špatného, nebo závadného – naopak – ale bylo by chybou o těchto mixech mluvit jako o nových odrůdách nebo druzích kratomového stromu.


Jinou zavádějící informací, kterou se můžete na internetu dočíst je mýtus, že se barvy kratomu poznají podle příměsi rozemletých stonků a žilek. Ani toto není pravda – barvu kratomu určuje především podíl červeného kratomu v mixech.


Je možné tento strom pěstovat i u nás?


Rádi bychom potěšili všechny milovníky zahradničení, ale bohužel, tento strom by v našich podmínkách nepřežil ani jednu jedinou zimu. Strom totiž není mrazuvzdorný, ale můžete ho pěstovat jako pokojovou rostlinu. K jejímu pěstování stačí běžný substrát pro pokojové rostliny a dostatečná závlaha. V létě můžete stromek v květináči takzvaně letnit, ale v zimě zase dbejte na to, aby měl stromek dostatek světla. Je možného, že mu budete muset pomoci v růstu pomocí lampy, kterou seženete v každém growshopu. Jinak by rostlina mohla ztrácet listy, což není žádoucí.


Pokud se rozhodnete pro pěstování stromku v domácích podmínkách a potřebujete poradit, neváhejte nás kontaktovat na Nejlepsikratom.cz.


Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Těstoviny se špenátem a ořechyTěstoviny se špenátem a ořechy

Velmi jednoduché a rychlé vaření, to je recept na těstoviny se špenátem a vlašskými ořechy. A ta chuť!

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.