Chcete investovat a nevíte do čeho? Zkuste zlato


13.09.2021Autor: MáMáma.cz

Chcete investovat a nevíte do čeho? Zkuste zlato

Investovat dnes můžete prakticky do čehokoliv chcete. Stačí si koupit akcie té či oné firmy. Tímto způsobem získáte potenciální možnost hodně zbohatnout, nicméně rovněž i zchudnout. Nejde totiž o žádnou jistotu, zvláště když se v tom nevyznáte.

Proto byste se hlavně na začátku měli držet trochu zkrátka a investovat do něčeho, co se takřka vždy vyplatí, třeba do zlata.

Zlato je jistota

Většina z nás zná zlato pouze jako přitažlivý kov, jenž se používá hlavně k výrobě šperků. Nicméně to je pouze část pravdy. Jedná se rovněž o surovinu ve velké míře používanou v mnoha průmyslových oblastech, třeba v elektroprůmyslu. Krom toho, že dobře vypadá, má zlato totiž jedinečnou schopnost vodivosti. Mnoho mobilních telefonů, mikrovlnných trub či dalších přístrojů, se kterými jsme v kontaktu dnes a denně, v sobě obsahují právě zlato.

Jde tak o komoditu, o kterou je dlouhodobě velký zájem, a tudíž i přes různé výkyvy zůstává víceméně stabilní. Pravděpodobnost, že byste tratili nákupem zlata, je tedy velice nízká. Ovšem musíte být trpěliví.

Zlato se dobře nakupuje během bohatých let, kdy světová ekonomika šlape jak švýcarské hodinky. V takových chvílích je nejlevnější. K prodeji se odhodlejte buďto během velkých výkyvů, či ideálně v době krize. V pro ekonomiku neblahých časech se nakupuje žlutý kov právě díky své stabilitě ve velkém množství, a to jsou právě okamžiky, kdy je výhodné se ho zbavit. Samozřejmě s náležitým ziskem.

Cihly nebo mince?

Zlato či stříbro se pro investiční účely prodává nejčastěji ve formě malých cihel, případně investičních mincí. Ty mohou mít různou hodnotu, která závisí jak na kvalitě zlata, tak i na jeho hmotnosti.

Cihly mají obvykle vyšší cenu. Některé se dají dokonce pořídit i za více než milion korun. Tyto typy však běžní lidé z pochopitelných důvodů nekupují. Většinové obyvatelstvo preferuje hlavně cihly v hodnotě maximálně několika tisíc korun.

V podstatě to samé se dá říci i o investičních mincích. Ty se docela často používají i jako dárky k mnoha příležitostem. Na rozdíl od cihliček bývají mince i vizuálně docela přitažlivé. Dají se běžně koupit v celé řadě variací.

Mezi ty nejpopulárnější patří mince s nejběžnějšími jmény českého a slovenského kalendáře. Ty se hodí třeba jako dárek k svátku. Velký zájem je však i o typy s vyrytými podobiznami českých velikánů jako byl kupříkladu Karel IV.

Investice do zlata může mít rovněž podobu nákupu akcií některé z velkých těžařských společností. V tomto případě se však již nejedná o jistotu, ale o relativně vysoké riziko. Stačí totiž jen maličkost a cena akcií klesne strmě dolů. Na rozdíl od zlata se však hodnota takovýchto akcií už nemusí nikdy vrátit do původního stavu.

Ochrana investice

V případě, že se rozhodnete pro nákup zlata, a je jedno, jestli ve formě cihel nebo mincí, budete si muset pořídit trezor. Někam přeci musíte svou investici schovat před zloději, případně dalšími členy rodiny.

Dobrý bytelný sejf však něco stojí, takže krom zlata budete muset dát peníze i do jeho ochrany. I když není potřeba kupovat to nejlepší na trhu, zvláště kvůli pár cihličkám, pořád by se mělo jednat o kvalitní model, do kterého se násilím jen tak někdo nedostane.

Druhou možností je pak využít služeb banky, která poskytuje zájemcům takzvané bezpečné schránky pro uschování různých cenin. Ani v tomto případě moc neušetříte, zvláště nemáte-li zlata větší množství. Využití bankovních schránek je rentabilní pouze za předpokladu ochrany skutečně velké investice. Jinak je přeci jen výhodnější domácí sejf.

Jistota kvality

Toužíte-li investovat do zlata, měli byste ho nakoupit u prověřených prodejců. Takových je v naší vlasti hned několik. Ideální je nakupovat přímo v České mincovně, kde máte stoprocentní záruku kvalitního zboží.


Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Domácí pizzaDomácí pizza

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté
Domov

Věneček "home sweet home"

Cena: 300 Kč

Domov

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.