Obezita a nadváha u dětí


";

01.06.2015Autor: Peťka

Obezita a nadváha u dětí

Nadváha a obezita není problémem jen dospělých. Obezita a nadváha postihují v České republice 20–30 % dětí. Dětská obezita je závažný psychosociální problém,ale především závažný zdravotní problém. Hlavní zdroj dětské obezity v civilizovaném světě lze jednoznačně pojmenovat - je to životní styl rodiny. Počet obézních dětí i mladistvých neustále v ČR stoupá.

Kila navíc nejsou jen otázkou estetiky, ale především zdraví. U dětí se dnes stále častěji vyskytují nemoci, které byly dříve v takto nízkém věku velmi vzácné. Je to například vysoký krevní tlak, dna, mozková mrtvice, infarkt nebo opotřebení kloubů.

Co způsobuje nadváhu a obezitu? Na tuto otázku si odpoví asi většina z nás. A přesto čísla ukazují, jak obézních lidí přibývá. Nejhorší na tom všem je, že děti se sami nemohou rozhodnout jak budou jíst. A jak bylo řečeno, děti jsou našim obrazem. Proto by se měl každý rodič zamyslet nad tím co svému dítěti dává na jídlo. Stravovací návyky si děti sebou berou do dospělosti. Největším problémem je špatná strava, nepravidelná strava a málo pohybu. Zkusme se zamyslet co obsahuje ochucené sladké pití, koblížek, jídlo z okýnka či pytlíku. Vyžeňme děti od počítače a televize na hřiště a do přírody ☺

Co vše může obezita a nadváha způsobit?

Pod tíhou nadbytečných kilogramů nejvíce trpí pohybový aparát. Nadváha nebo obezita způsobují, že dětské tělo má nestabilní těžiště, je neobratné, pomaleji se pohybuje, narůstá riziko pádů a úrazů. Častěji se u těchto dětí vyskytuje nesprávné držení těla. Více se také potýkají s bolestmi zad. Ochabnutí svalů může vést až k vychýlení páteře (například k vyklenutí dopředu (lordóza), vyklenutí dozadu (kyfóza) či vyklenutí dozadu a současně vybočení do stran (kyfoskolióza).

Nadměrný příjem potravy zatěžuje mladý trávicí systém. Některé z dětí si často stěžují například na pálení žáhy nebo bolesti břicha při plynatosti a zácpě. U starších z nich může při nedostatku pohybu a sedavém životním stylu dojít i ke vzniku hemeroidů. Obézní děti se také mohou potýkat s jaterními a žlučníkovými komplikacemi.

Nadváha a obezita postihují i srdečně cévní systém. Zvýšená hladina krevních tuků, především cholesterolu, způsobuje ucpávání cév v srdci, mozku nebo končetinách. Častěji se objevují také problémy s vysokým krevním tlakem.

Málo známou komplikací nadváhy a obezity bývají kožní potíže. Některé děti kvůli své váze častěji trpí ekzémy nebo různými vyrážkami.

Rozkolísaná může být i hladina hormonů. Především dívky mohou trpět tzv. hirsutismem, jež se projevuje například nadměrným ochlupením v obličeji. Nadváha i obezita bývají častou příčinou nepravidelného menstruačního cyklu nebo jeho vymizení. U chlapců zaznamenáváme tzv. gynekomastii, při které zduří prsní žlázy. U obou pohlaví pak může být vyšší váha příčinou dřívějšího nástupu puberty ve srovnání s jejich štíhlejšími vrstevníky.

Obezita a nadváha způsobují nejen zdravotní komplikace, ale nepříznivě také ovlivňují psychiku. „Děti a mládež mohou kvůli své nadváze trpět nízkým sebevědomím a později se potýkat i s depresemi. Často se také stávají terčem šikany v kolektivu. Může u nich propuknout i některá z poruch příjmu potravy, například bulimie nebo naopak noční přejídání.




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Hrnkové knedlíkyHrnkové knedlíky

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce
Žínka froté

Cena: 15 Kč

Žínka froté

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.