Mít 7 dětí mi nestačí aneb příběh pěstounky


";

25.06.2014Autor: MáMáma.cz

Mít 7 dětí mi nestačí aneb příběh pěstounky

Kdo jsi a co děláš?

 Jsem žena, manželka, matka a také profesionální pěstounka.

 

Kolik máš dětí?

Sedm. Dcerám je 18, 25 a 27 let, synům 12, 16, 20 a 24 let

 

Jaké to je mít tak velkou rodinu?

Nádherný, i když to nese samozřejmě určité specifické problémy spojené s jejím chodem. Mnohem víc než starosti jsme ale zažívali radost a pohodu.

 

Proč vlastně?

Po svatbě jsme jen věděli, že chceme mít děti. Pak jsem začala mít problémy s cystami a bylo mi lékařkou doporučeno s těhotenstvím neotálet, aby se to „podařilo“. No a od prvního miminka jsem už cystu nikdy neměla, a když jsme viděli, jak moc nás baví být rodiči a kolik štěstí s dětmi zažíváme, nějak jsme nedokázali přestat.

 

Rodila jsi opravdu hodněkrát. Jak vnímáš porod u ženy?

Vnímám ho jako transformující zkušenost, velmi hlubokou a výjimečnou. Myslím, že jsem ze svých porodů načerpala hodně sebedůvěry a radosti. Přivítali jsme, že po revoluci mohl být u porodů i manžel, porod jsem pak vnímala jako zážitek intimnější než početí, přestože byli přítomni i další lidé, lékaři a sestry.

 

Děláš pěstounku. Co to obnáší? Jakou radost ti to dává?

Přesněji jsem pěstounkou na přechodnou dobu. To znamená na dobu, kdy je miminko nebo dítě bez péče rodičů a muselo by být v kojeneckém ústavu nebo jiném kolektivním zařízení. Prakticky to znamená být připravená na telefonu a schopná převzít si potřebné dítě v podstatě okamžitě a postarat se o něj jako o vlastní. A když se upraví situace rodiny, předat ho rodičům nebo třeba čekatelům na adopci, pokud se rodina opravdu starat nemůže.

 

Jak ses k tomu rozhodla a proč?

Když jsem se před dvěma a půl roky dozvěděla, že  tato rodinná péče existuje (přesněji ji nabízely dvě rodiny v republice), úplně mě to nadchlo. S určitou nejistotou jsem to pak řešila s manželem, s dětmi u nás bydlícími i těmi, které se již osamostatnily. Jejich nadšení mě dojalo, bylo mi jasné, že toto rozhodnutí změní život celé rodině. Následovala půlroční příprava a v červenci 2012 jsme si jeli do porodnice pro první miminko. Dnes pečujeme o sedmé dítko v přechodné pěstounské péči.

 

Co pro tebe znamenají děti?

Radost, naplnění, smysl…

 

Jaká je nejlepší rada pro maminky?

Proč myslíš, že bych to měla vědět?

V krizových chvílích mi pomohlo si představit, jestli na tom, co teď prožívám, bude záležet za pár let…A v pubertě si myslím, že je důležité dodržet zásadu ze Čtyř dohod: Nebrat to osobně – ono se někdy zdá, že nás děti nenávidí, ale není to tak. 

 

Jaké jsou tři typy, jak na strach z porodu?

Věřit sama sobě, svému tělu a svému srdci. Nečíst zbytečně traumatizující články o příšerných porodech, ať už kdekoli. A obklopit se pozitivními lidmi i příběhy. 




Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Hlívová smaženiceHlívová smaženice

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce
Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.