Jak zvládnout menopauzu? Pomohou i bylinné doplňky stravy


06.11.2020Autor: MáMáma.cz

Jak zvládnout menopauzu? Pomohou i bylinné doplňky stravy

O menopauze se kolikrát mluví jako o období v životě ženy, které je nesnesitelné a činí život obtížným. Nemusí to tak být, některé ženy ji vlastně vůbec nepocítí, nedojde u nich k jiným změnám než ke ztrátě menstruace. Pak jsou ovšem ty, které trápí návaly horka, pocení a nepříjemné pocity. Jak s nimi bojovat?

Menopauza přichází obvykle ve věku 45 až 60 let. Je to dost široký rozptyl a skutečný věk je u každého opravdu dost individuální. Ovlivňuje ho genetika, počet dětí, první menstruace, životní styl nebo kout světa, kde žena žije. Jednou však přijde u každé ženy. A co pak?

Co se v těle vlastně děje?

V období přechodu v ženském těle ubývá hormon estrogen v krvi. Právě to způsobuje nadměrné pocení, návaly horka, výkyvy nálad, bolesti hlavy, nespavost nebo závratě. Ubývají také pohlavní hormony, často se zvyšuje hladina cholesterolu, stoupá váha i krevní tlak, někdy přichází i ochabnutí svalstva močového měchýře a inkontinence. Tohle všechno nepřijde najednou, dochází k tomu postupně. Podle odborníků vaječníky ukončují svoji činnost postupně zhruba pět let.

Základem je zdravý životní styl

Žádné zaručené rady, jak si počínat v období klimakteria, neexistují. Stejně jako na spoustu jiných zdravotních obtíží se radí zdravý životní styl. Dobré je jíst lehkou stravu s dostatkem zeleniny a ovoce, pít aspoň dva litry tekutin denně a každý den se pohybovat. Z konkrétních potravin je dobrá například sója, jež obsahuje spoustu minerálů, vitaminů a aminokyselin.

Pomohou také doplňky stravy

Úlevu mohou poskytnout i doplňky stravy s obsahem fytoestrogenů, rostlinných látek, co mírní příznaky menopauzy. Jedním z takových doplňků stravy je i Meno komfort s výtažky z jamu vlnatého, šalvěje lékařské a kontryhelu obecného. Třikrát denně jedna kapsle pomůže odstranit návaly horka, neklid, podrážděnost i pocení. Meno komfort 60 kapslí prodává například internetová lékárna GigaLekarna.cz.


Komentáře

Pro přidání komentáře se přihlašte, pokud nemáte učet registrujte se.

Vybíráme z receptů

Tuňáková pomazánkaTuňáková pomazánka

Více receptů

Ve vaření vás podpoří Kuchařka s recepty.

Máte problémy s početím? Asistovaná reprodukce je bezpečným a vysoce úspěšným řešením.


MáMáma TV

Máma a peníze

Mateřská, rodičovská, rodičák, příspěvek, dovolená...taky v tom nemáte jasno? Pozvali jsme si tři modelky, které Vám s tím pomůžou. P.S.: Poznáte jednotlivé členy naší redakce? :)

Další videa

Vybíráme z inzerce

Váza

Váza plná nádherných květů

Cena: 330 Kč

Váza
Srdíčkový věneček

Srdíčkový věneček

Cena: 300 Kč

Srdíčkový věneček
Velikonoce

Velikonoční, jarně laděný věneček na dveře

Cena: 230 Kč

Velikonoce

Více inzerce

Nejnovější diskuze

Kurz sebeovládání. (15)Poslední příspěvek: žofieAhoj Jano, je to vlastně vtip. Než jsme spustili Mámu, tak to bylo trochu hektičtější a byli jsme dost upracovaní, tak vzniklo tohle téma. Hlavně pro uvolnění a pro zasmání.

Vstup do diskuze

MáMáma doporučuje

Nechte vašeho mazlíka vybrat si z těch "nej" granulí pro psy na Vaše-krmivo.cz.